Газифицират Западна България с кредит от 40 млн. евро

Рила Газ получи кредит от 40 млн. евро от УниКредит Булбанк

Договор за отпускане на кредит в размер на 40 млн. евро за финансиране на газификацията на Западна България подписаха УниКредит Булбанк и Рила Газ, съобщиха от пресцентъра на банката.

Италианската компания спечели търга, обявен от Държавна комисия за енергийно и водно регулиране през 2006 г. и от самото начало беше подкрепена от УниКредит Булбанк.

На церемонията по официалното подписване на договора от страна на УниКредит Булбанк присъства главният оперативен директор Андреа Казини, а от страна на Рила Газ – изпълнителният директор на AceGas APS Чезаре Пилон.

Рила Газ има лиценз за 35 години за доставката и разпределението на газ в Западна България в градовете Благоевград, Перник, Сандански, Враца, Радомир, Дупница и Ихтиман. Стойността на инвестицията възлиза на близо 60 млн. евро.

Компанията започна да инвестира в изграждането нап газоразпределителна мрежа от началото на 2010 г. Към днешна дата са направени инвестиции за 34 млн. евро, а останалата сума ще бъде вложена в следващите две години.

„УниКредит се гордее, че подкрепя и застава зад толкова важна инвестиция като газифицирането на Западна България“, коментира Андреа Казини.

Той каза още, че преките чуждестранни инвестиции са от изключително значение за страната, особено в период на затруднена икономическа обстановка, а инфраструктурните проекти в региона носят и много допълнителни ползи чрез създаването на нови работни места и намаляването на разходите за енергия на населението.

Рила Газ принадлежи на най-значимата мултиютилити компания в Североизточна Италия AceGas APS. Италианската компанията обслужва повече от един милион души и има 320 млн. нетни приходи за първата половина на 2012 г., като това е ръст от 10% в сравнение с първата половина на миналата година.

Споделете: