Дискутират утре във Видин Стратегията на ЕС за Дунавския район

В града ще се проведе също и пълномащабно учение „Защита 2012”, организирано от МВР

Утре, 30 юни 2012 г., във Видин министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще представи напредъка на България в изпълнението на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион и Пътната карта за съвместния българо-румънски проект за развитието на навигацията по реката. Министър Павлова е национален координатор на Дунавската стратегия за България.

В дискусията  ще участват също еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан, министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и по управление на средствата от ЕС – Томислав Дончев.

По време на срещата ще бъде представен и напредъка на България в приоритетна ос 11 „Сигурност” и приоритетна ос 3 „Туризъм” от българските координатори по тях – главен комисар Калин Георгиев и зам.-министър Иво Маринов.

През деня  е предвидена и инспекция на строителството на моста Видин – Калафат от българската страна на съоръжението. Тя ще бъде направена в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, както и официални румънски представители.

В 16.30 часа на Фериботен комплекс – Видин ще се проведе Национално пълномащабно учение „Защита 2012”, организирано от Министерството на вътрешните работи. Ще бъде демонстрирана съвместна операция на екипи от България и Румъния по обезвреждането на криминална група, пренасяща наркотици и освобождаването на заложници.

Предвижда се ограничаване на разливи на опасни химически вещества, гасене на пожари и евакуация на хора. Ще бъдат тествани възможностите за взаимодействие и координация между България и Румъния, съгласно Дунавската стратегия.

 

 

 

Споделете: