До края на седмицата приключват строителството на Дунав мост 2

Създават смесен българо-румънски Междуведомствен комитет

По време на съвместното подписване с  министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния Oвидиу Силаги на Меморандум за създаване на Смесен българо-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на река Дунав,  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обяви, че последният сегмент на Дунав мост 2 ще бъде положен до края на седмицата в зависимост от организацията на работата на изпълнителя.

Документът бе подписан и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Има европейски градове по Дунав, в които има по пет – шест моста над реката, а в българо-румънския участък дълги години имаме само един.  Съвсем скоро ще имаме втори мост и се надявам, че максимално бързо ще успеем да изчистим всички технически въпроси за неговото управление с румънските ни партньори”, каза министър Ивайло Московски.

По думите му българската страна вече е готова с екипа, който да води преговорите за управлението на съоръжението и съвместната работа ще може да стартира, след като румънската страна приключи със съгласувателните си процедури.

Министър Ивайло Московски посочи, че това не е единственият важен проект, който двете държави трябва да реализират, но е една добра основа за развитие на двустранните отношения и ползотворното партньорство.

„Сигурен съм, че ако запазим доброто темпо и този активен диалог всички въпроси ще бъдат решени в срок”, каза Ивайло Московски.

Създаването на смесения българо-румънски Междуведомствен комитет ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни по общите проекти за подобряване на корабоплаването в общия участък от р. Дунав и на свързаността между двете държави.

Министър Oвидиу Силаги посочи, че подписаният Меморандум е добра основа за развитие на двустранните отношения и допълни, че нашите две страни трябва да имат обща позиция при защитаването на проектните си положения пред Европейския съюз. По думите му България и Румъния са свързани икономически, стратегически и политически и затова трябва да работят в тясно сътрудничество.

 

Споделете: