Дунав мост работи, трафикът се нормализира

След пускането на Дунав мост 2, 60-годишното съоръжение ще бъде основно ремонтирано

Днес, 10 април, президентът Росен Плевнелиев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията се запознаха на място със състоянието на моста на р. Дунав в Русе, както и с предприетите мерки за ограничаване на риска от наводнение след повишаването на нивото на реката в участъка при дунавския град, съобщиха от президентския пресцентър.

За по-малко от две денонощия нарушението на трафика по Дунав мост е било ликвидирано, а до един месец и чрез въвеждане на временна организация на движението причините за компрометирането на участъка ще бъдат окончателно отстранени.

До този момент на 60-годишното съоръжение не е правен основен ремонт, тъй като няма друга алтернатива за трафика, затова пускът на Дунав мост 2 ще даде възможност мостът при Русе да бъде основно ремонтиран за първи път.

Президентът информира, че вече са направени тестове на новия мост при Видин-Калафат и се очаква в средата на май строителните дейности там да приключат, а след това официално да започне и експлоатацията на съоръжението.

През последните дни се наблюдава спад на водите на река Дунав при Русе, отчетоха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Президентът Росен Плевнелиев беше запознат и с тежкото състояние на съоръженията на „Напоителни системи“ на територията на общината, които се считат за една от причините за повишения риск от наводнения. За поддръжка на дигите също няма целево финансиране, тъй като те се стопанисват от собствениците им, допълни кметът на Русе Пламен Стоилов.

Пред журналисти в Русе президентът заяви, че скоростният път Русе-Свиленград ще бъде обект на публично-частно партньорство, а инвестиционен интерес вече е заявен от страна на Китай и Катар.

Росен Плевнелиев изрази надежда, че по-широк кръг от инвеститори ще заявят стратегически интерес от реализацията на проекта и че още през пролетта на 2014 г.  може да бъде започната тръжната процедура за избор на партньор за строителството и експлоатацията на цялото трасе на скоростния път. Според президента целият проект може да бъде реализиран за 4 или 5 години.

В 14.00 часа в Доходното здание в Русе президентът ще посети мобилната приемна на президентската институция, която от 8 април отвори врати в Русе, и ще се запознае с проблемите на русенци.

Споделете: