Дунав мост 2 е 98% готов

Очаква се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация през месец май

До момента Дунав мост 2 е готов  98%, а работите по него трябва да приключат през пролетта.

Това стана ясно по време на инспекцията на обекта във Видин от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

„Съгласно работната програма на изпълнителя строителството на моста трябва да приключи през месец април, което означава, че можем да очакваме през месец май да пуснем съоръжението в експлоатация”, каза министър Ивайло Московски.

По думите му, за да се спазят тези срокове метереологичните условия трябва да позволяват на строителя да изпълни довършителните дейности и да се активизират преговорите с румънската страна за създаването на смесеното дружество, което ще го управлява.

„Плащанията по проекта са равномерни, като заедно с договора за изграждане на прилежащата инфраструктура, сме изплатили над 207 млн. евро”, каза министър Московски.

Той отбеляза, че това е поредният проект по ИСПА, който успява да навакса големите закъснения благодарение на много работа и активната подкрепа на Европейската комисия.

„АМ „Люлин” повече от две години поема трафика от и за София, жп линията от Пловдив до Димитровград е пусната в експлоатация и позволява скорости от 160 км/ч. През пролетта и Дунав мост 2, който е последният проект, който трябваше да бъде завършен по предприсъединителната програма, ще бъде открит”, каза Ивайло Московски.

Дейностите по изграждане на Дунав мост 2 са разделени в два договора – изграждане на мостовото съоръжение и на прилежащата инфраструктура към него.

През 2013 г. предстои да бъде завършено полагането на жп линията и на пътната настилка върху моста; да се довърши работата по електрификацията на линията; да се свържат инсталациите и др. Дейностите по изграждане на прилежащата инфраструктурата приключиха миналата година и обектите вече имат издаден акт 15.

Споделете: