Започна специализираното изложение Българска строителна седмица

Форумът бе открит от зам.-министър Симидчиев

Днес, 20 март, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев откри  Българска строителна седмица и провежданата в рамките на изложението четвърта годишна конференция за енергийна ефективност и обновяване на съществуващия сграден фонд в България BuildiGreen.

Мерките за енергийна ефективност ще приложат екологични решения за справяне с ефектите от урбанизацията и ще допринесат  да постигнем  по-доброто качество на живот и конкурентоспособност на малкия и среден бизнес.  Най- важният ефект ще бъде, че сметките за отопление ще намалеят с около 30% при тенденция на глобално повишаване на цените на енергийните източници, каза той при откриването.

За да постигнем желания ефект, трябва да се насочим към всички сфери с подходящите инструменти при пълна координация между институциите. Ще работим за модел, който да обединява всички органи.

Да има единна програма за енергийна ефективност за жилищните и обществените сгради, малките и средните предприятия. По този начин ресурсите за енергийна ефективност, ще се управляват по гъвкаво и по-добре, каза още зам.-министър Симидчиев.

Той припомни, че 53 млн. лв. от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. са на разположение на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които желаят да ги обновят.

Предвижда се през следващия програмен период средствата за прилагане на мерки на енергийна ефективност да бъдат почти 1 млрд. лв.

 

Споделете: