Започна строителството на околовръстното шосе на гр. Чепеларе

Рехабилитират и 14 км от пътя Чепеларе-Соколовци

Стартира рехабилитацията на пътя Чепеларе - Соколовци

Днес, 3 април, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева рестартира строителството на околовръстното шосе на Чепеларе и направи първа копка за рехабилитацията на 14 км от пътя Чепеларе-Соколовци, съобщиха от пресцентъра на МРР.
В Чепеларе министър Терзиева заяви, че ще се изградят над 4 км нов път, като инвестицията е на стойност 10.5 млн. евро, осигурени по програма „Транзитни пътища V”.
„Амбицията е строителството да приключи за една година“, заяви Терзиева. Проектът е започнат преди повече от 10 години, но резултатът го виждате – път няма, а хиляди хора са принудени да търпят неудобства“, обясни министърът.

Изграждането на околовръстния път ще осигури изцяло ново трасе от входа до изхода на Чепеларе, ще изведе автомобилния трафик от центъра на града и ще подобри пътната безопасност в района. От новия път ще се възползват не само жителите на Чепеларе, но и туристите, пътуващи за Пампорово, както и бизнесът в региона. Трасето е важно и за останалите 9 общини в областта, чиито жители ще могат да го използват като основна пътна връзка с Пловдив.

В Чепеларе министър Терзиева съобщи, че с 1 млн. лв., осигурени от Публичната инвестиционна програма на правителството, започва благоустройството на главната пешеходна улица „Васил Дечев“ и ремонт на ул.“Беломорска“.
Министерството на регионалното развитие ще отпусне и още 700 хил. лв. за реконструкция на водопроводната мрежа в село Павелско. „Целта ни е да отремонтираме старата, заради която трите най-големи села в община Чепеларе – Павелско, Хвойна и Орехово, както и смолянското село Белев дол     всяка година през лятото и есента са на воден режим“, заяви Десислава Терзиева.

По-късно, на Рожен, където се провежда едноименния фолклорен събор, министър Терзиева направи първа копка за рехабилитация на 14 км от пътя Чепеларе-Соколовци. Трасето е част от главния път Пловдив-Смолян-Мадан и от години е в много лошо състояние. Средствата в размер на близо 10 млн.лв. за рехабилитацията се осигуряват от Програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция.

„Основният приоритет на нашето правителство е намаляване различията на регионите, които за последните 4 години са се задълбочили доста. За това наш основен приоритет е с различни източници на финансиране да ремонтираме по-малките пътища, които са в лошо състояние и свързват районите и населените места. Всеки гражданин има право да пътува безопасно и по хубави пътища”, каза  регионалният министър.

Ремонтите дейности по главния път Чепеларе-Соколовци трябва да приключат до края на лятото.
На брифинг пред медиите министърът информира, че до края на годината в Смолянски регион със средства от държавния бюджет ще бъдат стартирани инфраструктурни обекти на обща стойност около 100 млн.лв. Инвестициите от ОП „Регионално развитие” в областта са за над 43 млн.лв.

Споделете: