Изложба представя архитектурата на австралийския архитект Хари Зайдлер

Пътуващата изложба ще гостува в София от 10-ти до 13-ти януари

Утре, 10 януари, от 18 часа ще се състои официалното откриване на пътуващата изложба за работата и живота на световноизвестния австралийски архитект Хари Зайдлер (1923-2006), представена от VIVACOM Art Hall.

Изложбата представя 15 от най-значимите проекти на Зайдлер. Експозицията включва архитектурни модели, скулптури, фотографии, филми, книги и оригинални рисунки от архивите на семейството на архитекта, редица институции и частни колекции.

Куратори на изложбата са Владимир Белоголовски, архитектурен публицист и критик от Ню Йорк с международно значение, автор на книга за Зайдлер и Георги Станишев, архитект и архитектурен публицист от София.

За близо 60 години практика Хари Зайдлер конструира повече от 180 обекта, с които определя облика на съвременна Австралия. Повечето от проектите му – от еднофамилни семейни къщи до многоетажни офис кули за бизнеса и държавната администрация, са реализирани именно там, но в наследството му има и много сгради в Австрия, Франция, Израел, Италия, Мексико и Хонг Конг.

Архитектът остава в историята с това, че внася принципите на баухаус и модернизма в Австралия.

Хари Зайдлер е роден във Виена, но заради еврейските си корени, семейството му бяга от Австрия под нацистката атака, след което той завършва архитектура в Харвард. В САЩ по това време е съсредоточена голяма част от интелектуалния елит на Европа и Хари има възможност да се учи от архитекти от класата на Нимайер и Аалто, да общува и работи с художници и скулптори като Ричад Сера, Александер Калдер, Франк Стела, Сол ле Вит, Виктор Вазарели, както и с инженери от класата на Пиер Луиджи Нерви и фотографи като Макс Дюпен.

Именно затова оригиналното заглавие на изложбата е Collaborative Design (нещо като “проектиране в сътрудничество”) и концепцията й представя архитектурата му като пресечна точка на различните области на изкуството, математиката, инженерните науки, технологиите и идеологията.

Работата на Зайдлер представлява един процес на хибридизация между глобално и локално, който и днес е актуален за архитектурния процес в България.

Проектът се реализира от Intercontinental Curatorial Project (New York), Университет по архитектура, строителство и геодезия, Международна академия на архитектурата и КАБ Нова.

Пътуващата изложбата на Хари Зайдлер идва в София директно от Естонския Музей на Архитектурата в Талин, а през 2013 ще бъде показана в Националния Музей за Изкуства в Рига, Центърът на Американския Институт по Архитектура в Хюстън и други музеи и галерии в САЩ, Канада, Австралия и Австрия.

Изложбата можете да посетите до 19 часа в неделя, 13 януари, VIVACOM Art Hall,ул.  Гурко 4-6. Входът е свободен.

Споделете: