Изцяло изградено транспортно трасе от сръбската до турската граница ще има в България до 2020 г.

Ще се радваме на модерна, безопасна и сигурна транспортна система след около 8 години

Изграждането до 2020 г. на цялото пътно и железопътно направление от сръбската граница през Пловдив за Бургас и до Свиленград-турска/гръцка граници е сред основните ни приоритети в областта на транспортната инфраструктура.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на българо-австрийски бизнес форум във Виена, Австрия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

От изключителна важност са модернизирането на жп линиите Видин–Руска Бяла, София–Перник–Радомир и възстановяването на проектни параметри на линията Русе–Варна, която е връзка между най-голямото пристанище на р. Дунав и Черно море, каза още министър Московски.

По думите му чрез реализацията на приоритетите към 2020 г. България ще притежава модерна, безопасна и сигурна транспортна система, даваща по-голям избор и възможности на населението и бизнеса.

Министърът допълни, че през настоящия и следващия програмен период екипът на министерството ще положи всички усилия за модернизирането на основните пътни и железопътни направления с помощта на европейските фондове.

Министър Московски заяви още, че за подобряване и поддържане на съществуващата пристанищна и летищна инфраструктура, както и доизграждането на липсващата такава, България разчита много на публично-частното партньорство под формата на концесиониране. „Опитваме се максимално да мобилизираме частния сектор и да създаваме благоприятни условия за привличането на инвеститори”, допълни той.

Министър Московски представи част от сферите за сътрудничество с Австрия – информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в публичния сектор; политики в областта на информационната сигурност; стандарти в сферата на електронното управление; изграждане и поддържане на национални изчислителни центрове и управление на информационните ресурси; идентифициране и съвместно участие в проекти, финансирани от ЕС и други.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е част от официална делегация, водена от президента на Република България Росен Плевнелиев.

 

Споделете: