Инспектираха ремонта на трамвайния път по бул.”България” в столицата

Строителните дейности се изпълняват в срок, през юни проектът ще е завършен

Инспектираха ремонта на трамвайния път по бул.”България” в столицата

Днес, 21 март, заместник-кметът на София Любомир Христов инспектира ремонта на трамвайния път по бул.”България” и представи предстоящите промени в организацията на движение, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Към момента се изпълняват т.нар. разрушителни работи – премахването на стария релсов път, конмрежа, бетонова основа на старото трасе. Като част от проекта за рехабилитация за новото трамвайно трасе на бул.”България” е необходимо и изграждането на нови дренажни канализационни клонове, които трябва да бъдат изведени през платната на булеварда. В тази връзка се налага временно ограничаване на движението, каза днес заместник-кметът на София по направление транспорт и транспортни комуникации Любомир Христов при извършване на  проверката на  напредъка на ремонта на трамвайния път по бул.”България” и представи предстоящите промени във временната организация на движението.

По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова строително-монтажните работи за тези дейности ще извършват само през събота и неделя с цел да се намали затруднението в трафика по булеварда. Във връзка ремонта е въведено ограничение на скоростта на движение до 50 км в час.

Организация на движението: 

От 8:00 часа на 22 март 2014г. до 20:00 часа на 23 март 2014г. се затварят за движение две ленти в източното платно по бул.”България” в участъка между кръстовищата бул.”Гоце Делчев” и бул.”акад. Иван Гешов”. В същия участък движението на превозните средства ще се осъществява в една лента в сока център.

От 08:00 часа на 29.03.2014г. до 20:00 часа на 30.03.2014г. – се затварят две ленти за движение в западното платно на бул.”България в участъка от между ул.”Борово” и на 20 метра след бул.”Тодор Каблешков”. Ще бъдат изградени два дренажни клона с местоположение: единия между ул. „Борово” и ул.”Невестина скала” преди кръстовището на бул.”Тодор Каблешков”, и втория непосредствено след бул.”Тодор Каблешков”.
Движението на превозните средства ще се осъществява в една лента.

На 5 и 6 април април ще продължат строителните работи в участъка от ул.”Борово” до бул.”Тодор Каблешков”. Движението на превозните средства ще се осъществява в една лента.

На този етап в срок се изпълняват всички строителни дейности, каза също Христов. Обектът се изпълнява в срок, 97 дни е срокът на изпълнение. След неговата реализация, когато това трасе ще се обслужва от вече доставените почти изцяло трамваи, финансирани от ОП „Околна среда”, очакваме да увеличим скоростта на движение до 19,5 км в час”. Около 4 млн. пътника годишно и почти 30 хиляди пътника средно дневно ще минават след реконструкцията по бул. „България”, посочи още заместник-кметът.

Изпълнението на строително-монтажните работи за „Рехабилитация на релсовия път по бул. „България“ започна на 5 март. Рехабилитацията е един от компонентите на проект „Проект за интегриран столичен градски транспорт” по Договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.5-02/2011/001 от 23 август 2011 г., сключен между Столична община и Министерството на регионалното развитие, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

С ремонта ще бъде модернизирана трамвайната линия по бул. „България” от бул. „Витоша” до последната спирка (трамвайно ухо „Борово”). Трамвайният път е един от най-натоварените маршрути. Той е с дължина от 3.7 км (двоен коловоз). Трасето е изградено преди 31 години без да е извършван основен ремонт оттогава. Вследствие на дългогодишната експлоатация и липсата на основни ремонти по нея, рехабилитацията на тази трамвайна линия е крайно наложително.

Освен пълната подмяна на релсовия път ще се изгради изцяло нова контактна мрежа и стълбове. По време на ремонта ще се извърши и цялостна реконструкцията на спирките на градския транспорт.

Споделете: