Корекцията на р. Владайска се извършва в срок

Проектът на стойност 705 104 лв. ще бъде завършен до 11 май

До две седмици се очаква да завършат довършителните работи по корекцията на р. Владайска от бул. „Овча Купел” до бул. „Никола Петков” и от ул. „Дамяница” до пл. „Сред село” , както е заложено в договора с изпълнителя, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Корекцията на тези два участъка на реката е от изключително значение, защото те се явяват обслужващо съоръжение на Левия Владайски колектор, който отводнява територията на м. „Карпузица” и кв. „Горна баня.

„Изграждането на корекцията започна преди две години, но избраният изпълнител не успя да реализира строително-монтажните дейности в срок и се наложи Столична община да прекрати договора с него. Беше проведена нова процедура за избор на изпълнител, който да довърши обекта”, каза зам.-кметът Ирина Савина при извършената днес проверка на дейностите по корекцията на реката.

Вече е завършено изграждането на обезопасителния парапет над стените на речното корито, монтирани са две стоманени пешеходни пасарелки при ул. „Арбанаси” и ул. „Белоток” за удобство на гражданите и са изградени преходни стени при съществуващия мост на пл. „Сред село”. В момента се работи по озеленяването на прилежащите площи и по монтажа на две технологични рампи. Рампите ще осигурят възможност за достъп на техниката за поддръжка и почистване на речното корито, което се прави ежегодно като превантивна мярка срещу наводнения.

„Успоредно с корекцията на речното корито, беше извършена реконструкция на телефонната мрежа и подновяване на електро-съоръженията, кабелните шахти и силовите кабели, които захранват кв. „Княжево”.

Освен това, приключването на ремонтните дейности ще позволи на следващ етап да се доизгради пътното платно по ул. „Войводина могила”, което в момента липсва. Всичко това безспорно ще създаде повече удобства за жителите на района и по-приветлива градска среда“, допълни още Ирина Савина.

Изпълнител на довършителните строително-монтажни работи по корекцията на р. Владайска от бул. „Овча Купел” до бул. „Никола Петков” и от ул. „Дамяница” до пл. „Сред село” е дружество по ЗЗД „Геовал”, сдружение между „Геотехмин” ООД и „Валмекс” ООД.

Срок за приключване на дейностите по договор е 11.05.2013 г., а общата стойност на договора е 705 104 лв.

Споделете: