МИП одобри общински проекти на стойност над 179 млн. лева

МИП и общините ще представят проекти за индустриални зони на изложения в Западна Европа

МИП и общините ще представят проекти за индустриални зони на изложения в Западна Европа

Министерство на инвестиционното проектиране е издало разрешения за строеж на осем общински инфраструктурни проекти – предимно за пречиствателни станции и депа за отпадъци, в общините Стамболийски, Несебър, Кърджали, Бяла, Видин, Казанлък и Аксаково (Варненско) на обща стойност 179 милиона и 400 хиляди лева. Това съобщиха от пресцентъра на МИП.

В момента се разглежда документацията на още три проекта – за реконструкцията на Централна гара София, на пречиствателна станция във Видин и трети обект на Несебър по водния цикъл.

В ход е и нова инициатива на МИП и общините за съвместно представяне на проекти на изложения в Западна Европа. Проектите са за индустриални зони, а в инициативата вече са се включили обшините Айтос и Радилово.

Експерти на Министерство на инвестиционното проектиране подготвят критериите, по които ще се разпределят определените 6.3 млн. лева от Държавния фонд за развитие на регионите. Идеята е да се стимулират социално значими за общините проекти и такива, свързани с благоустройството на малки общини.

Голямото предизвикателство пред МИП е инициирането и създаването на система от закони в целия строителен бранш – проектиране, строителство, реализация, контрол, с която да се гарантират сигурността и предвидимостта на инвестиционния процес и да се стимулира развитието на регионите.

 

 

 

Споделете: