Мобилните услуги ще движат развитието на банковия сектор

Липсват достатъчно IT специалисти, необходими са инвестиции в образованието на кадри

Голям потенциал за бъдещо развитие имат банките, които предлагат  мобилни услуги. Това заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян при откриването на конференцията за дигитален бизнес, съобщиха от пресцентъра на банката.

Той прогнозира още, че нарастването на потребителите на мобилни банкови услуги ще става по-бързо от очакванията.

Мобилното банкиране на УниКредит Булбанк „Булбанк Мобайл“, представено в края на 2011 г., вече има 19 000 клиенти.  То е достъпно за всички мобилни оператори и за над 2000 модела масово разпространени мобилни телефони с операционни системи iOS, Adroid, Symbian и др.

В същото време за една година броят на индивидуалните клиенти, използващи онлайн услуги, се е увеличил с 90%. Само през 2012 г. потребителите на интернет банкирането на банката са се увеличили с над 60%. Те са над 230 000, като 70 000 се възползват ежедневно от него.

Пламен Русев, посланик и член на почетния борд на Webit Ambassadors, при откриването на конференцията, също отбеляза, че развитието на мобилното банкиране в следващите 10 години, ще е от съществено значение за сектора.

„ИТ индустрията в България за последните шест години стана много по-силна и много по-всеобхватна. Няма съмнение, че ако има дефицит в тази индустрия, то тя е на хора“, коментира още Левон Хампарцумян. Той обясни, че зад всяка технология стоят хора, които трябва да имат уменията и квалификацията да я обслужват и подобряват.

„Точно в образованието на такива хора трябва да инвестираме“, смята Хампрацумян.

През миналата година Webit Bulgaria отличи УниКредит Булбанк с награда за „Най-добро технологично решение“ за мобилното банкиране на банката.

Споделете: