Над 31 млн. евро за 10 години е дарила Фондация УниКредит за благотворителност

Финансирани са над 3500 проекта от старта на инициативата

Фондация УниКредит и служителите на една от водещите банки в Европа са помогнали да бъдат финансирани над 3500 проекта по програмата дарителство по ведомост за десетте години, откакто е стартирала инициативата, съобщиха от пресцентъра на банката.

Чрез тази инициатива Фондация УниКредит увеличава сумата на даренията от служителите на банката за организации с нестопанска цел, като прибавя сума до два пъти по-голяма от първоначалния размер на дарението. Така за 10 години програмата е подкрепила благотворителни проекти със сумата от над 31 млн. лв.

„Искам да благодаря на всички хора в УниКредит за все по-голямата им ангажираност и непрестанна всеотдайност, които засвидетелстват още от самото начало. Енергията и уменията, които нашите служители посветиха за благото на обществото ни дадоха възможност да превърнем в конкретни действия чувството за солидарност и приобщаване, които винаги са били характерна черта на групата“, коментира Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на УниКредит.

В дарителската програма за 2012 г. се включиха 19 държави и поеха ангажимент над 13 хил. служители. Това даде възможност за събирането на около 3.7 млн. евро и подпомагането  на 411 организации с нестопанска цел.

„Един от най-важните приоритети на Фондация УниКредит е да доразвива изключителните доброволни усилия, които се полагат от толкова много служители на УниКредит във всички държави, в които присъства групата“, каза Маурицио Карара, председател на Фондация УниКредит.

Фондация УниКредит е изключително ангажирана и с проекти в България, оказвайки подкрепа на различни социални каузи в страната вече над 10 години.

Сред най-значимите инициативи, реализирани със 100% финансиране на Фондация УниКредит, е проект за изграждане на центрове за домашни грижи за възрастни хора в Смолян и Добрич, които в продължение на две години осигуряваха храна и квалифицирани медицински грижи за хора, останали сами в следствие на емиграционните процеси.

В момента, заедно с Фондация Лале, Фондация УниКредит реализира проект, насочен към превенция на изоставянето на деца в социални институции. Проектът „Вяра в семейството“, който се реализира в Хасково, Свиленград, Любимец, Стамболово, Харманли и Пловдив, вече помогна на десетки семейства да останат заедно.

Традиционно, Фондация УниКредит, заедно със служителите на УниКредит Булбанк, прави дарения и за текущи проекти като Програмата „Топъл обяд“, Фонда за подпомагане на деца, жертва на пътнотранспортни произшествия, Стипендии за деца-сираци и т.н.

Общият размер на даренията на Фондация УниКредит за проекти в България надхвърля 650 хил. лева.

УниКредит Булбанк получи отличие от Фондация УниКредит за подкрепата, оказана на Фондация Помощ за благотворителността в България. На церемония във Виена бяха наградени и проекти от останалите държави, в които УниКредит работи. През 2012 г. Фондация УниКредит прибави и още една сума в размер на 5 хил. евро към всеки от наградените проекти.

 

Споделете: