Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене в България за 2013 г.

Столицата предлага най-добри условия за бизнес и културно развитие

Най-добрите градове за живеене в България за 2013 г. са гр. Велико Търново и гр. Бургас

Най-добрите градове за живеене в България за 2013 г. са гр. Велико Търново и гр. Бургас. За първи път в историята на наградите „Най-добрият град за живеене в България“, връчвани от в. „24 часа“ и Дарик радио победителите за 2013 г. са два града.

Велико Търново получава голямата награда за първи път, а Бургас за трети път и за втора поредна година. Наградите на кметовете на двамата градове връчи министър-председателят Пламен Орешарски.

На официалната церемония в Националната художествена галерия столицата София спечели две награди – за „Най-добър бизнес град“ и за „Най-добър град за културен живот“ .

Церемонията по връчването на наградите започна с един специален приз – за „Най-бързорастящ град“, който беше връчен на кмета на Несебър Николай Димитров. Градът се отличава с висока раждаемост, механичен прираст и голям брой сключени бракове.Победител в категорията „Най-добър малък град“ стана Аксаково, област Варна, който през последните 10 години е успял да се развие, и е водещ по критерия най-много привлечени евросредства на глава на населението.Другата специална награда през тази година – за „Най-добър български град извън пределите на страната“,  беше връчена на сръбския Димитровград.

Според класацията  „най-зелен“ град е Кюстендил, а най-перспективен – Варна.

Кампанията „Най-добрият град за живеене” се провежда от 2007 г. като през първите две години за „Най-добър град за живеене” беше избран Варна. След това София оглави класацията. В четвъртото издание на инициативата град номер едно стана Бургас, а в петото издание – София.

Споделете: