Най-малко 100 000 превозни средства на година ще преминават по Дунав мост 2

Получаваме по-голямата част от пътните такси на база направени по-големи инвестиции

Днес, 29 октомври, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обяви в предаването „Тази сутрин” на бТВ, че до една седмица екип от Министерството на транспорта ще замине за Букурещ, за да започнат преговори за таксите за преминаване по „Дунав мост 2”.

През 2000 г. в подписания с румънската страна договор е разписано, че контролният пункт за събирането на пътните такси ще бъде на румънска територия, но самите такси и разпределението ще бъде пропорционално – „най-вероятно на база на инвестицията, която е направена, а тя в по-голямата си част е на българската страна”, уточни Московски.

Според него „Дунав мост 2” ще генерира стопански ресурси в Северозападна България заради засиления трафик, който се очаква да бъде най-малко 100 000 превозни средства на година.

По въпроса за БДЖ и реформите в дружеството, министър Московски заяви, че подобни инвестиции в системата на железниците никога не са били правени. Към момента 1.5 милиарда лева се инвестират реално в проекти в железопътна инфраструктура.

Дълговете на двете компании към днешна дата са около 750 милиона лева, като те са намалени наполовина от настоящото правителство, допълни министърът.

Споделете: