Най-старата част на магистрала „Тракия“ е необходимо напълно да се реновира

Последният участък от Ямбол до Карнобат трябва да бъде завършен през 2013 г.

Тази сутрин при участие в предаване на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова изрази мнение, че най-старият участък от магистрала „Тракия“ се нуждае от пълна реконструкция.

„Не говорим за преасфалтиране и рехабилитация, говорим за пълна реконструкция на платната в двете посоки“, каза тя, като поясни още, че това е „скъпо упражнение“ и  за него не може да се разчита на европейски средства, тъй като става въпрос за текущ ремонт. По думите й поетапно в годините напред ще се залагат пари в бюджета и малко по малко ще се оправи.

Последният строящ се лот от магистрала „Тракия“ – от Ямбол до Карнобат, който е най-дългият, трябва да е готов догодина, както е по договор, напомни министър Павлова. Участъкът  до Петолъчката  вероятно ще  е готов до края на август.

Ремонтът на трите виадукта на магистралите „Тракия“ и „Хемус“, които са в лошо състояние, ще започне вероятно през септември, смята Павлова. Тя обясни, че желание да участват в търга са заявили десет фирми, а девет участници са допуснати да продължат в процедурата. Те трябва да представят технически решения за изпълнение на ремонтите и по тяхна молба срокът е удължен до 18 август, когато офертите ще бъдат разгледани. Ако няма обжалване и всичко върви нормално, би трябвало ремонтните работи да започнат през септември.

Съоръженията се намират съответно на 61-ви и 67-ми километър на магистрала „Тракия“, както и „Бебреш“ на 30-ти километър на магистрала „Хемус“. За ремонта на съоръженията ще се необходими около 43 млн. лв.

 

 

Споделете: