Одобриха промяната в размера на безвъзмездната финансова помощ за саниране на 75%

Информационната кампания започва следващата седмица

 

Промяната в размера на безвъзмездната финансова помощ, която се  предоставя по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”, е одобрена от Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийно обновяване. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта.

Според вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева с днешното решение повече български семейства ще имат възможността да кандидатстват за енергийно обновяване на своите домове.

Тя допълни, че са намерени допълнителни средства за социално слабите семейства, които нямат възможност да се включат в програмата. Тези домакинства ще могат да получат 100% финансиране на проектите по енергийна ефективност. Целта е да не се спира изпълнението, защото често в почти всяка сграда има по 1-2 домакинства, които не могат да си позволят да участват, каза още тя.

Захариева допълни, че още следващата седмица започва информационната кампания по проекта.  Кампанията ще обхване 36 града и ще продължи два месеца.

Припомняме, че увеличението на гранта от 50 на 75% беше договорено от вицепремиера Екатерина Захариева и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан на срещата им в Брюксел.

Проектът „Енергийно обновяване на българските домове“ подпомага българските семейства за повишаване на качеството на живот, но и създава допълнителна заетост за малкия и среден бизнес в строителството. Енергийната ефективност допринася и за опазването на околната среда.

 

Споделете: