Основната задача на 5-тото издание на SOFIA ARCHITECTURE WEEK е: Архитектурата търси…

Сцена, визуални изкуства, музика и градска среда  са 4-те панела в рамките на основната програма на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012

 

 

 АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ…

 

Това ще е основната задача на 5-тото издание на SOFIA ARCHITECTURE WEEK. Програмата е структурирана така, че да инициира разговор за пространствата за култура у нас.

В този разговор ще бъдат въвлечени от една страна архитекти и урбанисти, артисти и културни мениджъри, а  от друга – институциите, от които зависи културната политика на страната, и най-широка публика, която всъщност потребява тази култура.

Всеки от дните на основната програма е посветен на среща между архитектурата и изкуствата.

От вторник до петък (27 – 30 ноември) ще се дебатира темата за връзката на градските пространства с природата, със сценичните, визуалните и музикалните изкуства, и не на последно място – с хората.

Панелите Архитектура търси СЦЕНА, Архитектура търси ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА, Архитектура търси МУЗИКА и Архитектура търси общество стартират всяка вечер в 18:00 часа, а непосредствено след презентациите, вечерите ще продължават с безплатни архитектурни прожекции.

Архитектура търси СЦЕНА (27 ноември) е първият от 4-те тематични панела на SAW 2012. Той ще дискутира как архитектурата може да си взаимодейства със сценичните изкуства по най-ползотворен начин.

Сред участниците са:

 

 

Немският архитект Щефан Шулц от студио GMParchitekten, който ще изнесе лекция на тема: „Новите сгради за сценични изкуства в Европа и Китай“).

 

 

Естонците от Salto Architects, които успяват да размият разликата между архитектура и инсталация с провокиращите си сгради, а един от последните им реализирани проекти е летен театър в столицата Талин, направен от боядисани в черно бали слама.

Stilstroy Trading – един от водещите доставчици на декоративни архитектурни продукти за интериор и екстериор.

Българският режисьор Младен Алексиев, когото познаваме от проекта 36 маймуни и редица пиеси.

Архитектура търси ОБРАЗИ е вторият тематичен панел на SAW 2012 (28 ноември.).

В него участие ще вземат:

– Чешките архитекти от ProjektilStudio, които предлагат  интердисциплинарни отговори на архитектурни въпроси.

– Alukoenigtahl, които ще говорят за възможности за реставрация на остъклените конструкции със запазване на автентичния стил на сградата.

– Българската суперзвезда на съвременното изкуство Недко Солаков – един от най-добрите ни арт-експорти след Кристо.

Сред лекторите в третия панел Архитектура търси МУЗИКА са:

– Италианецът Paolo Desideri – един от основателите на ADBR Architetti Associati, които от студентско обединение на хора с общи интереси, се превръщат в едно от най-големите италиански архитектурни бюра за сгради за култура

– Фирма Stivox, които ще говорят за връзката между пространство, акустика и предназначение на сградата,

– Културният мениджър Васил Димитров – дипломиран диригент и изпълнителен директор на радио Класик ФМ и радио Джаз ФМ.

На 30 ноември, петък, ще се проведе последният панел – Архитектура търси общество, който ще изследва връзката между активните граждани, архитекти и градската среда.

В него ще се включат:

– Румънските архитекти от  studioBASAR, които провокират Букурещ с архитектурни акции,

– Норвежките архитекти от FantasticNorway, които се събират през 2004 година в пътуваща каравана, за да върнат архитектите сред хората като буквални строители на обществото

– Българският проект Нагледна (Радомир Данков и Райчо Станев, познат с дизайна на книжни корици за визуалната идентичност на фестивала Goat Milk Бела Речка).

Каним ви на прожекции за алтернативни арт пространства (чешкия център Trafacka) и разговор за бъдещето на детските площадки.

Гост на темата за рекламите и културната инфраструктура в София е мениджърът на Орхус (Дания) – Европейска столица на културата 2017, Тревър Дейвис – едно от най-голмите имена в бранша.

Цялата програма може да видите ТУК!

………………………………………………………………………………………………………

Петото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще се случи между 26 ноември и 2 декември. Всяка година фестивалът представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема.

През 2012 г. тя е АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА и ще търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Организатори на SOFIA ARCHITECTURE WEEK са ЕДНО, фондация “Америка за България” и Национален дворец на културата, в партньорство със Столична община.

 

 

Споделете: