Откриха официално разширеното депо и завода за ремонт на столичното метро

Скоро започва изграждането на отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4

31 км метролинии с 27 метростанции са изградени вече в София, а за тяхното обслужване работи разширено депо и нов модерен завод.

Това стана ясно по време на откриването на новото съоръжение на „Метрополитен” ЕАД от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и министърa на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на 20.01., съобщиха от пресцентъра на министерството.

На церемонията присъстваха също кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

“Това е поредната добра и ефективна инвестиция от Оперативна програма “Транспорт”, съвместно със Столична община и Метрополитен. Инвестицията само в завода е над 17 млн. лв., а от началото на дейностите тя надхвърля 27 млн. лв.” каза Ивайло Московски.

По думите му 400 човека ще работят в модерното съоръжение, което се открива днес.

“Жителите и гостите на столицата всеки ден виждат новите мотриси и хубавите метростанции, но сега може да видите и как се затваря целият цикъл и къде влаковете получават обслужване, за да могат ежедневно да се ползват от хората”, допълни министър Московски.

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт” и е част от Етап II от проекта за разширение на метрото в гр. София, който включва двата изградени лота: Лот 1: „ж.к. Обеля – Надлез Надежда” (с дължина 4,15 км и 4 метростанции) и Лот 2: „ж.к. Младост І –бул. Цариградско шосе” (с дължина 2,2 км. и 2 метростанции).

По същия проект бяха закупени и 18 нови метровлака. Само по него от ОП “Транспорт” са изплатени над 427 млн. лв., а за другите разширения на метрото са договорени повече от 582 млн. лв. европейско финансиране.

Продължава разширението на метромрежата като вече е в ход работата по отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4.

Финансирането за тези две отсечки вече е одобрено от Европейската комисия.

 

Споделете: