Отпускат 4 млн. лв. за завършване на новия национален музеен комплекс в София

Одобриха и допълнителна целева субсидия по бюджетите на общините Добри и Бургас

Днес, 6 март, правителството в оставка предостави 4 млн. лв. по бюджета на Министерството на културата за 2013 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата са за разплащане на дейностите, свързани с довършването на националния музеен комплекс в София.

Бъдещият национален музеен комплекс свързва няколко съществуващи сгради в центъра на София, намиращи се в карето между бул. „Васил Левски” и улиците „Оборище”, „19 февруари” и „Московска”.

Те ще бъдат обединени в комплекс, развит около напълно обновен вътрешен двор.

Музеят ще създаде ново обществено пространство и съвременен културен център, който ще изпълнява функцията на национален културен институт с основна цел събиране, опазване и експониране на произведения на визуалните изкуства.

Предвижда се музеят да се превърне в отправна точка за културния живот на столицата и да бъде нов мощен двигател за представяне на българското изкуство, както и престижна платформа за международни експозиции.

Също днес правителството в оставка одобри отпускането на целева субсидия за капиталови разходи в размер до 3 032 000 лв. по бюджетите на общините Бургас и Добрич.

За Бургас средствата са до 2.9 млн. лв. и с тях ще се финансира изграждането на втория етап на надлеза над товарната ж.п. гара и пътния възел на улиците „Одрин” и „Крайезерна”.

Добрич ще получи до 132 000 лв. за поставянето на козирка над трибуните на спортно-тренировъчното игрище в градския парк „Св. Георги”.
Средствата се осигуряват предвид изключителната важност на обектите за подобряване на инфраструктурата на територията на двете общини.

Споделете: