От 12 до 15 млн. лв. са необходими за възстановяване на републиканските пътища след наводненията

Продължава работата по оценка на щетите по републиканските пътища в областите Добрич и Варна

mrr-2 

„Между 12 и 15 млн. лв. е индикативната стойност на средствата, необходими за възстановяване на републиканската пътна мрежа след наводненията в страната”. Данните съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на брифинг пред журналисти. Средствата са необходими както за ремонт на пътни настилки, така и за банкети, свлечени насипи, увредени водостоци.

За възстановяване на щетите по републиканските пътища в област Велико Търново са необходими около 5 млн.лв., като само 1.5 млн. лв. са за прохода Хаинбоаз. За област Габрово са необходими 1.5 млн. лв., като основната част от тях ще бъдат насочени за ремонт на пътя Дряново – Трявна.

Продължава работата по оценка на щетите по републиканските пътища в областите Добрич и Варна, съобщи регионалният министър и успокои, че още в събота ситуацията по републиканските пътища в засегнатите от бедствието райони е овладяна. Към момента няма затворени републикански пътища, с изключение на прохода на Републиката, където от Агенция „Пътна инфраструктура” вече са предприети необходимите мерки за справяне със ситуацията, каза още Терзиева. По предварителни данни се очаква до края на юли проходът да бъде отворен. В момента трафикът е пренасочен към прохода Шипка.

„Разпоредила съм екипи на Агенция „Пътна инфраструктура” да оказват максимално съдействие на регионалните и местни власти”, съобщи още министърът.

Пред журналисти в Банско Десислава Терзиева представи акценти от политиката на регионалното министерство в област Благоевград. „По Публичната инвестиционна програма на правителството, до края на годината, в областта ще бъдат инвестирани близо 14  млн.лв. в 39 проекта”, съобщи министърът и обясни, че около 5 млн.лв. от тези средства са за ремонт и подобряване на общинска пътна инфраструктура. Средствата се инвестират в благоустрояване на улици и общински пътища, ремонт и изграждане на спортни площадки, укрепване на речни корита, ремонт на социална инфраструктура, строеж на спортни зали,  в подобряване на водоснабдяването в населените места.

По малката водна програма на регионалното министерство, до края на годината, само на територията на Благоевградска област ще бъдат инвестирани 2.7 млн.лв. в 7 обекта в Разлог, Петрич, Банско, Благоевград и Гърмен.

„Целта на тази програма е с малкото средства, с които разполага ведомството,  да бъде подобрено водоснабдяването на населени места, които от години имат проблеми с водоподаването и са с режим на водата”, обясни министър Терзиева. Тя подчерта, че политиката на министерството, в борбата с безводието, стартирала в началото на мандата на правителството, вече дава резултати.

Споделете: