Официална българо-румънска делегация преминава за първи път през Дунав мост 2

Цялата конструкция на моста между двата бряга на Дунав вече е свързана

Днес, 24 октомври,  министър-председателят Бойко Борисов, румънският министър-председател Виктор-Виорел Понта и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, заедно с българо-румънска делегация, ще преминат по вече свързания Дунав мост 2, съобщиха от пресцентъра на МС.

В българската делегация участват още и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Очаква се министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Овидиу Силаги да вземе участие в официалното посещение на завършената конструкция на Дунав мост 2.

Последният сегмент на Дунав мост 2 е поставен миналата седмица и цялата конструкция от българския до румънския бряг вече е свързана. В края на месец август беше изцяло завършена и прилежащата инфраструктура към него.

В близката една година работата на Дунав мост 2 ще продължи. Сега се работи по връхната конструкция и се изгражда жп естакадата към и на моста, както и на пътните платна.

След съединяването на моста остава да се положат хидроизолации и асфалтова настилка. Това ще зависи и от метеорологичните условия. Довършителните работи се очаква да приключат до края на годината, ако времето позволява. В случай, че температурите паднат, част от дейностите ще се извършват през пролетта.

В края на септември строителите пуснаха предсрочно в експлоатация за движение всичките осем пътни и железопътни надлези от прилежащата инфраструктура към Дунав мост. Четири от тях минават над жп линии, а останалите свързват различни пътни направления на околовръстното шосе на Видин.

Компанията, която ще управлява Дунав мост 2, ще бъде разположена в България – за това вече са се разбрали българският и румънският премиери.

Първата копка на новия мост на Дунав бе направена преди 5 години и половина. Дължината на целия мост е 3 598 м, а над реката е 1791 м.

Мостът има две пътни ленти за движение на автомобили в двете посоки, една жп линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея. Най-високата част на моста е 44.77 м над фундаментите.

Бюджетът на целия проект от българска страна е 225 145 000 евро. Финансирането от държавния бюджет на Република България е в размер на 60. 1 млн. евро. Бюджетът на проекта от румънска страна е 48 млн. евро, включващ безвъзмездна помощ от програма ИСПА на ЕС и финансиране от държавния бюджет на Румъния.

Споделете: