Подписват шест договора за инфраструктурни решения в сектор „Води“

Безвъзмездната финансова помощ е на стойност 190 млн. лв.

 

Днес, 8-ми август, министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще подпише общо шест договора за изграждане на инфраструктура в сектор „Води”, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Договорите са за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на общините Етрополе, Казанлък, Сопот и Столична община. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”.

В парк „Кестени”, в центъра на град Банкя, министър Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова ще подпишат три договора за изграждане на колектори и канализационна мрежа на територията на Столична голяма община – инженерна инфраструктура на местност „Бул. Сливница” – II етап, на гр. Банкя и на кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал, с. Иваняне и изграждане на Дубльор на Ляв Владайски колектор.

Общата стойност на трите проекта на Столична община е 110 млн. лв. В резултат на реализацията на дейностите се предвижда около 250 хил. жители да бъдат включени към канализационната система, което ще доведе до оптимизиране работата на пречиствателната станция за отпадъчни води „Кубратово”.

По-късно днес министър Караджова ще подпише и три договора за изграждане на водна инфраструктура в общините Сопот, Казанлък и Етрополе.

В община Сопот ще бъде изградена модерна канализационна мрежа и ще бъде подменена остарялата водопроводна мрежа на града. Проектът е на стойност 35 млн.лв. С включването на нови 12 хил. жители ще бъде постигнато пълно натоварване на ПСОВ – Сопот, която е изградена със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”.

С почти 45 млн.лв. в общините Етрополе и Казанлък ще бъдат изградени пречиствателни станции, които ще отговарят на най-високите стандарти за пречистване на отпадъчните води.

Споделете: