Последният участък от Южната дъга на софийското околовръстно вече е готов

Завърши изграждането на бул. „Климент Охридски“ в столицата

Днес, 9 ноември, от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че  изграждането на последният участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път –  бул. „Климент Охридски“,  вече приключи.

Проектът е изпълнен по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г.

Днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и представители на останалите ангажирани институции подписаха Акт 16 за обект:Лот 31 „Рехабилитация и реконструкция на път II–18 Софийски околовръстен път – Южна дъга от км 41+137,87 до км 44+720 и пътна връзка № 2 на пътен възел Младост в участъка от СОП до началото на съществуващия надлез”.

Новият булевард пресича основното трасе на СОП. Подходите към двете големи съоръжения на него са направени с подпорни армонасипни стени. Технологията е нова и е избрана, пред конвенционалните стоманобетонови или бетонови подпорни стени, въз основа на технически, икономически и не на последно място естетически и архитектурни предимства.

Проектът е част от Лот 31 „Рехабилитация и реконструкция на път II–18 Софийски околовръстен път – Южна дъга от км 41+137,87 до км 44+720 и пътна връзка № 2 на пътен възел Младост в участъка от СОП до началото на съществуващия надлез”.

Изпълнява се по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Общата стойност на договора за строителство е 44 701 958, 68 лева с ДДС.

Изпълнител е Консорциум „Главболгарстрой – Южна дъга”. Строителният надзор е осъществен от „Рутекс“ ООД. Договорът им е за 358 326 лв. с ДДС.

По проекта са извършени следните дейности: изграждане на пътен възел и нов булевард „Климент Охридски“ с дължина 850 м; построяване на мост-естакада по основното трасе с дължина 358 м и 14 отвора; изграждане на южно и северно директно трасе с обща широчина на двете пътни платна 30 м, включваща тротоари, разделителна ивица и пътни платна с широчина по 10.50 м, в които са развити 3 активни ленти за движение; изграждане на южен и северен локал с 2 активни ленти за движение и тротоари, улично осветление и др.

Общата дължина на обновения пътен участък от републикански път II-18 СОП е 3.58 километра.

Пътният участък е важна транспортна връзка, тъй като поема локалния трафик на София и транзитното движение от автомагистралите “Тракия” и “Хемус”.

Свързва двете магистрали с Югозападна България и съседните държави. С реализирането на проекта ще се намали времето за пътуване, задръстванията в града и ще се повиши безопасността и комфортът при пътуване.

 

Споделете: