Предлагат банките да сключат рамково споразумение с МРР за отпускане на кредити за енергийно обновяване на жилища

Търсят се варианти за решение, след като средствата от фонда за нисколихвено кредитиране на стойност около 13 млн. лв бяха блокирани в КТБ

banki-1

На провелата се днес, 9 септември,  среща на вицепремиера и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева с представители на търговски банки у нас бе обсъдена възможността МРР да сключи рамкови споразумения с финансовите институции, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност в рамките на проекта за енергийно обновяване на българските домове. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Става въпрос за ускоряване на дейностите по проекта за енергийно обновяване на българските домове, след като средствата от фонда за нисколихвено кредитиране на стойност около 13 млн. лева бяха блокирани в Корпоративна търговска банка. По време на срещата, инициирана от вицепремиера Захариева,  бе обсъдена готовността и желанието на търговските банки да се включат в програмата със собствени продукти. От своя страна, при сключване на рамково споразумение,  МРР ще подпомага съответната кредитна институция със събраната до момента информация за кандидатстващите лица, както и с експертната помощ на проектните мениджъри по програмата.

Включването сега на повече банкови институции в проекта за енергийно обновяване на българските домове ще им отвори хоризонт за работа през следващия програмен период, когато се очаква за тези дейности да бъдат отделени около 300 млн. евро европейски средства, подчерта Екатерина Захариева пред участниците в срещата. По нейните думи, ако програмата е успешна през този програмен период, ще имаме успех и през следващия, когато средствата за саниране ще бъдат многократно по-големи. Затова държавата, в лицето на МРР, се ангажира активно да подпомага процеса, търсейки допълнителни варианти за осигуряване на финансов ресурс.

След година на забавяне в момента са ускорени и същинските дейности по програмата – избрани са проектанти за пет района, за други два е стартирала процедурата, а до 20 септември трябва да приключи изборът на строители.

По време на срещата стана ясно още, че за следващия програмен период ще се обсъжда създаването на гаранционна схема за ползваните кредити по подобие на действащите такива за малки и средни предприятия. Очаква се това да улесни ползването на заемния ресурс от повече участници в програмата.

 

Споделете: