Представиха новостите по проекта за енергийно обновяване на българските домове в Русе

Следващата седмица ще е ясно как точно социално слаби семейства в одобрени за саниране сгради ще получават 100% безвъзмездно финансиране

Днес, 18 април, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева представи в Русе новите моменти в проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове” в рамките на втората информационна кампания по него, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

На събитието присъстваха кметът на града Пламен Стоилов, директорът на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ Десислава Йорданова, експерти от дирекцията, представители на Външното звено за изпълнение на проекта, Проектният мениджър за Северен централен район и на Фонда за жилищно обновяване.

На посетителите на информационния кът, разположен пред сградата на общината,  министър Захариева обясни, че е предоговорен общият размер на безвъзмездната финансова помощ и собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийното й обновяване.

Тя припомни, че техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват на 100% от безвъзмездната финансова помощ по проекта. Хората трябва да бъдат активни, да кандидатстват, каза тя  и допълни, че средства ще бъдат осигурени за всички одобрени проекти.

Вицепремиерът информира и за разработения механизъм за онези одобрени сгради, където има домакинство, което не може да си позволи съфинансирането. Тези домакинства ще могат да получат 100% финансиране на своя дял от бюджета за енергийно обновяване на сградата. Средствата за това са 100 000 лева и са от бюджета на МРРБ.

Предстои идната седмица да е ясен механизмът, по който тези семейства ще могат да се възползват от облекчението. Предложението е тази подкрепа да се предоставя едва когато всички останали възможности са изчерпани – като осигуряване на необходимата сума от други източници, отказ от нисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване, липса на допълнителни имоти, които могат да носят доходи и др.

По време на събитието кметът Пламен Стоилов каза, че проектът е от изключителна важност за жителите и представителите на малкия и среден бизнес в града.

Той съобщи, че ще предложи на Общинския съвет мерки, които да подпомогнат гражданите на Русе, които искат да участват в проекта за обновяване на жилища. Една от възможностите  за това е да се намали размерът на таксите за издаване на разрешение за строеж или други варианти за облекчаване на административната тежест, уточни той.

Подадени са 186 заявления за интерес и подкрепа по проекта от общо 30 града, припомни министър Захариева. От тях 104 са одобрени и 15 са отхвърлени, тъй като не отговарят на критериите за допустимост на сградите. В Северен централен район подадените са подадени общо 18 заявления за интерес и подкрепа. Одобрени са 6 (3 са в Русе), отхвърлено е 1 заявление, уточни тя.

Вицепремиерът посети една от най-големите сгради, чиито собственици са заявили желание за участие в проекта. Русенският блок „Волов“ е с 32 самостоятелни обекта на 10 етажа и ЕПК конструкция. В момента се изготвя индикативен бюджет за сградата от Проектния мениджър, който след финализирането му ще бъде представен на собствениците.

Информационните дни в Дунавския град продължават да се проведат на следните локации:

18 април – площада пред община Русе – от 10.00 до 19.30 часа

19 април – в района на Съдебната палата – от 16.00 до 19.30 часа

20 април – парка на младежта /до Вазата/ – от 10.00 до 14.00 часа

21 април – срещу бившите Хали, /супермаркет CBA, ул. Александровска/ – от 10.00 до 14.00 часа

На 22 и 23 април информация за ползите от проекта ще могат да получат и жителите на Силистра.

 

 

 

Споделете: