Предстои България да обяви конкурси за избор на проектанти и изпълнители на два тунела

Министър Павлова представи в Швейцария приоритетите на българското правителство в областта на хидроенергийните съоръжения

По време на работното си посещение в Швейцария, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна с ръководствата на три от най-големите швейцарски фирми в областта на пътното, тунелното и хидроенергийното строителство, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

На срещата във Федералната служба Пътна инфраструктура, организирана със съдействието на българския посланик Меглена Плугчиева, регионалният министър представи предстоящите за изграждане у нас големи инфраструктурни проекти.

Своя опит в строителството на големи съоръжения презентира изпълнителният директор на „Ломбарди“ АД Матиас Ноеншвандер и член на УС на браншовата асоциация на тунелното и подземно строителство. В момента компанията изгражда жп тунела Готард и най-големия пътен тунел от 57 км, свързващ Швейцария с Италия.

„Амберг инженеринг“ е поканена да консултира строителството на няколко тунела в Сочи, които трябва да бъдат завършени за зимната олимпиада през 2014 г., посочи представителят на компанията. Фирмата е специализирана и в изграждането на хидроенергийни проекти по цял свят, стана ясно на срещата.

„Баслер и Хофлер“ също участва в строителството на някои от големите швейцарски тунели. До този момент Швейцария има общо 1100 км тунели, които позволяват бързо и безопасно предвижване, посочи Стефан Мозер, директор във фирмата.

„Голямо предизвикателство за нас е строителството на два тунела, единият от които ще е от най-дългите в Европа. Затова за нас е важно да имаме добри проекти и предстои България да обяви конкурси за избор на проектанти и изпълнители“, отбеляза министър Павлова.

Представената информация предизвика професионалния интерес на компаниите, в резултат на което посланик Плугчиева пое ангажимент през пролетта на следващата година да организират специален бизнес форум в Цюрих с акцент пътното и тунелното строителство.

Регионалният министър Лиляна Павлова се срещна още с кантоналния министър-председател и министър на строителството на кантон Цюрих Маркус Кеги.

Българската делегация посети и Службата за отпадъците, водите, енергетиката и въздуха към строителния директорат на кантона. Там беше разгледана пречиствателната станция на Цюрихското езеро, което служи и като регионален източник на питейна вода.

Лиляна Павлова запозна министър Кеги с приоритетите на българското правителство в областта на хидроенергийните съоръжения. Тя посочи, че през следващата година започва изграждането на нови язовири – Пловдивци, Нейковци и Луда Яна, а за още три по всяка вероятност ще бъде търсена възможност за публично-частно партньорство.

В Цюрих регионалният министър се срещна и с почетния консул на Република България д-р Феликс Фишер. България се променя през последните години и това става все по-видимо.

Вашият национален исторически музей е най-добрият в света, каза консулът Фишер. Той посочи, че редовно посещава страната ни и винаги остава приятно изненадан от нея.

Споделете: