Проведе се второто издание на годишния форум „Жените, нежната сила на бизнеса“

Петя Димитрова: „Дамският борд е по-успешен, но подготовката и квалификацията са определящи за успешната кариера на една дама”

Главният  изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова участва във второто издание на годишния форум „Жените, нежната сила на бизнеса”, съобщиха от пресцентъра на банката.

Във фокуса на дискусията, организирана от сп. „Мениджър” и Обществения съвет на жените в бизнеса, беше ролята на жените за растежа на икономиката, възможностите за развитие и предизвикателствата пред тях в бизнес лидерството и предприемачеството.  Партньор на събитието е Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Г-жа Димитрова защити позицията, че жените, независимо в България или извън нея, са изключително силни лидери и твърдо имат място по високите етажи на компаниите. В доказателство на тезата си тя изтъкна редица качества на дамите, които им дават преимущество в работата – комбинативност, умения за менажиране на различни по естество задачи, емоционална интелигентност, ученолюбивост, амбициозност, емоционална обвързаност с всичко, което правят.

Според личния опит на г-жа Димитрова като лидер на финансова институция с над 2700 служители, от които 76% са жени, дамите притежават необходимата дисциплина, съсредоточеност и стремеж към самоутвърждаване, което им помага да се изкачват високо в кариерната стълбица.

Умението да преговарят и не на последно място техният личен чар, ги правят често предпочитани за длъжности, които са свързани с директни контакти с клиентите.

В рамките на дискусията г-жа Димитрова изтъкна, че представата за трудно балансиране между работата и дома вече е твърде закостеняла. Сред твърдите й убеждения като жена-лидер на топ мениджърска позиция са създаването на равни условия за труд, кариерно израстване и заплащане на мъжете и жените – политика, която е силно застъпена в Пощенска банка.

Според г-жа Димитрова трябва да се създават възможности за увеличаване на жените на ръководни позиции, като по този начин ще се създаде управленски ресурс. Те са по-устойчиви и прагматични и това ще подобри конкурентоспособността на българската икономика.

В подкрепа на тезата си г-жа Димитрова цитира множество световни проучвания и анализи, включително проучване на Световната банка от 2012 г., според което участието на повече жени в управлението на компаниите подобрява финансовото им представяне.

„Дамският борд е по-успешен, но аз твърдо вярвам, че подготовката и квалификацията са определящи за израстването на една дама в кариерата и за нейните успехи. От личен опит мога да кажа, че след 9 години кариера в Пощенска банка успях да спечеля доверието на акционерите, служителите и клиентите и да застана начело на финансовата институция на най-високия и отговорен управленски пост, което е доказателство, че жените успяват.

Процесът на израстване бе свързан с много упорита и целенасочена работа, защото жените винаги трябва да се доказват повече от мъжете. За съжаление, въпреки промените особено през последните 10 години, жените продължават да са процентно, както в световен така и в локален мащаб, много по-малко от мъжете на високи управленски позиции. Това трябва да се промени.“ – сподели г-жа Димитрова.

В тазгодишното издание на форума взеха участие ключови представители на бизнеса, публичната власт, експерти в различни области и дипломати, които разискваха по две основни теми: „Жените лидери в корпоративния сектор” и „Добри практики, стил на управление, кариера.”

В хода на дискусиите видео послания отправиха Микаел Густафсон, председател на Комисията за правата на жените и равенството на половете в Европейския парламент (ЕП), Мария Габриел, член на ЕП, и Антония Първанова, член на ЕП.

Сред основните участници в двата дискусионни панела бяха Йорданка Фандъкова, кмет на София, Томислав Дончев, бивш министър по управление на средствата от ЕС, Джонатан Алън, посланик на Великобритания, Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch, Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, Саша Безуханова, директор за публичния сектор на „Хюлет-Пакард” в Централна и Източна Европа и развиващите се пазари, Зоя Паунова, изпълнителен директор на „АстраЗенека България” и др.

След края на дискусията се състоя и българската премиера на френския филм „Луиз Вимер“, който спечели престижната награда „Сезар“ 2013.

…………………………….

Пощенска банка с правно име „Юробанк България” АД е член на Юробанк Груп.

Юробанк Груп е европейска банкова организация със 71,3 млрд. евро активи, която предлага универсално банкиране в осем страни. Юробанк е втората по големина банка в Гърция, с водещи позиции в България, Румъния и Сърбия. Банката предлага ексклузивни решения за управление на активи в Кипър, Люксембург и Лондон и присъства на банковия пазар в Украйна.

Повече информация за Пощенска банка можете да намерите на www.postbank.bg.

 

Споделете: