Проведе се конференция на тема „Иновации в гео-пространствените технологии за устойчива и безопасна околна среда“

Правителството е отделило 500 млн. лв. за проекти за устойчиво регионално развитие в бюджета за 2014 г.

В София се проведе конференция на тема „Иновации в гео-пространствените технологии за устойчива и безопасна околна среда“

Днес, 10 декември, в София се проведе конференция на тема „Иновации в гео-пространствените технологии за устойчива и безопасна околна среда“. В официалното откриване на форума, организиран от Бизнес клуб „България-Белгия-Люксембург“, под патронажа на Н. Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, взе участие и министър Искра Михайлова, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Конференцията е посветена на използването на иновативни технологии в подкрепа на успешното усвояване на европейските фондове.

„Когато са обединени усилията на представители на науката, на успешния бизнес, на новите технологии, на администрацията и на всички заинтересовани страни, аз съм убедена, че резултатите ще бъдат положителни, и ще доведат до подобряване на общата система за управление на околната среда в България“, каза в своето приветствие към участниците министър Михайлова.

Министърът отбеляза, че от името на МОСВ ще се представят направленията на Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014 – 2020 г., така както се водят  преговорите с партньорите от Европейската комисия. „Надяваме се, че добрите идеи в нея ще намерят подкрепа и ще бъдат реализирани в следващите седем години“, каза още министър Михайлова.

Тя съобщи, че в проекта за оперативната програма е включена специална приоритетна ос, която има за цел да подкрепя пилотни, иновативни проекти в опазването на околната среда, както по отношение на управлението на водите и отпадъците, така и в областта на технологии, които биха подобрили мерките за превенция за изменение на климата.

„В току-що приетия бюджет на България за 2014 г., правителството, за първи път от повече от 15 – 20 години, успя да отдели ресурс в размер на 500 млн. лева за подкрепа на проекти за устойчиво регионално развитие“, посочи в заключение министър Михайлова.

 

 

 

Споделете: