Провериха изпълнението на строителните работи по проект „Изграждане на 5 главни канализационни клонове в кв. „Суходол” на столицата

Проектът на стойност 5.6 млн. лв. се реализира по ОП „Околна среда“

Днес, 17 май,  зам.-кметът на София Ирина Савина провери изпълнението на строителните работи по проект „Изграждане на 5 главни канализационни клонове в кв. „Суходол” и подмяна на съществуващите водопроводи, попадащи по трасетата им”, съобщиха от общинския пресцентър.

Проектът се реализира по ОП „Околна среда“ и е на стойност 5.6 млн. лв., от които 3.8 млн.лв. безвъзмездна финансова помощ по ОПОС и 1.7 млн. лв. съфинансиране от бюджета на Столична община. С изпълнението му ще бъде рехабилитирана 1 км. водопроводна мрежа и ще бъде изградена близо 2 км. от основната канализационна инфраструктура на кв. „Суходол“.

Изпълнител на строително-ремонтните дейности е „ГБС Инфраструктурно строителство” АД, а стойността на договора за строителство е 3 788 273.18 лв. с ДДС.

 „Към настоящия момент са приключени изцяло дейностите по изграждането на Главен канализационен колектор ІІ. Напълно възстановени са и пътната настилка и тротоарите по ул. “Стоичко Станиславов“, по която минава трасето на колектора. Работата по останалите 4 канализационни клона продължава и на този етап се изпълнява по график. По договор обектът трябва да бъде завършен на 13 юли 2013 г.“, обясни Ирина Савина.

 “С реализацията на този проект процентът на жителите на кв. „Суходол“, които имат канализация, ще се увеличи от 32% на 47%. Освен това завършването на главните канализационни колектори, ще позволи последващото изграждане на вътрешно-кварталната мрежа на „Суходол“, за която ще кандидатстваме за финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020“.

За следващия програмен период Столична община подготвя проекти на стойност над 800 млн.лв. за почти всички територии на София, където липсва канализация или е само частично изградена. Това са проекти за реконструкция на канализационната мрежа в централна градска част и за изграждане на канализация в „Модерно предградие”, „Симеоново“, „Горубляне“, в северните райони „Кремиковци“ и „Нови Искър“, в южните квартали от Витошката и Подвитошката яка и др.“, каза още Савина.

Споделете: