Провериха строителните дейности на язовир „Нейковци“

Ще започва ремонт и на язовирната стена на яз. „Христо Смирненски“

Провериха строителството на язовир "Нейковци"

Днес, 8 април, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева посети строителната площадка на язовир „Нейковци“, където стартира техническото обследване за регистриране на изпълненото строителство на язовирната стена.

„Обследването е необходимо, за да се оцени състоянието на изграденото и да се направи проекта за завършване на язовирната стена“, каза министър Терзиева. Тя уточни, че след изработката на техническия проект ще стане ясна индикативната стойност за изграждане на съоръжението и пречиствателната станция за питейни води. Търгът за избор на строител може да бъде обявен през втората половина на 2015 г., а реалното строителство да започне през 2016 г.

Министърът информира, че завършването на обекта ще осигури непрекъснатост на водоснабдяването на 30 000 души в област Габрово. Като начало от „Нейковци” ще се водоснабдяват градовете Трявна и Плачковци с население близо 15 хиляди.

Строителството на язовира е започнало през 1978 г., но е прекъсвано няколко пъти. През 2001 г. е спряно окончателно.

„Нашето правителство има нова политика в областта на водоснабдяването, за да намалим драстично броя на населените места с режим на водата“, заяви Терзиева. За това министерство на регионалното развитие стартира една нова програма за борба с безводието, която за 2014 г. е с бюджет от 20 млн.лв. Амбицията ни е от публичната инвестиционна програма на правителството за догодина да отделим по-голям ресурс за тази цел, каза министърът.

Терзиева информира, че тази година започва и ремонта на язовирната стена на яз. „Христо Смирненски“. Очаква се търгът за избор на строител да стартира през месец август. Индикативната стойност на рехабилитацията на стената на яз. „Христо Смирненски“ е 330 хил. лева. Средствата са осигурени от държавния бюджет. „Ако процедурите минат без обжалване, рехабилитацията може да завърши в началото на 2015 година“, заяви регионалният министър. Това означава, че  от догодина язовирът ще се завирява с пълния си обем, което ще даде допълнителна сигурност за водоснабдяването в района. Съоръжението е основен водоизточник на Габрово и обслужва 18 населени места от общината.

 

Споделете: