Провериха строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъците на площадка „Садината”, с. Яна

 От началото на 2014 г. работят инсталациите за компостиране на площадката на „Хан Богров”
z-2

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на завода за механично-биологично третиране на отпадъците на площадка „Садината”, с.Яна, заедно с Джордж Кремлис, ръководител на ГД „Околна среда” в ЕК, министър-председателя Бойко Борисов, зам.-министър председателя по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, заместник-кметът на София Мария Бояджийска. Проверката бе извършена на 27 януари т.г.. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

z-1

Важно е да се работи бързо и качествено, за да се спазят сроковете на изпълнение на завода за механично-биологично третиране на отпадъците, който е част от проекта за интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община по ОП „Околна среда”.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на месечната проверка на изпълнението на строителството на завода за МБТ. Преди близо 2 години беше пуснато в експлоатация депото, което се намира също на площадка „Садината” като част от първия етап на проекта.

От началото на 2014 година работят инсталациите за компостиране на площадката на „Хан Богров”, като през първата година на експлоатация на инсталациите са преработени 5 000 тона хранителни отпадъци и около 10 000 тона зелени отпадъци и са произведени 628 мегавата електроенергия, която Столична община вече продава. Имаме приход от около 160 000 лв. от електроенергия и около 2000 тона компост, който се предоставя на селското стопанство, каза кметът Фандъкова. Част от целия проект е и разделното събиране на отпадъци – един пилотен проект в „Овча купел” и „Кремиковци.

Резултатите от 2014 година са: 219 тона събрани разделно отпадъци в тези два района. Над 84% от финансирането на проекта е безвъзмездно европейско финансиране по ОП „Околна среда” и съфинансиране с помощта на Европейска инвестиционна банка, от страна на общината и на държавата. Този проект е стратегически и национален, посочи Фандъкова.

Кметът Фандъкова съобщи, че в края на март започват студените проби в сградата за сапариране на отпадъците. Края на май ще бъде завършена електрическата система на обекта. Кметът Йорданка Фандъкова припомни, че санкцията за изоставане от графика е 200 хил. лв на ден.

За програмния период 2014-2020 е заложена нова фаза на проекта – оползотворяване на RDF горивото, което ще се използва от „Топлофикация – София“ за отопляване на софиянци.Заводът за механично и биологично третиране на отпадъци и производство на RDF гориво на площадка „Садината“ като част от проекта „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община“ е с изпълнител Обединението „Актор АД – Хелектор АД“. Договорът за проектиране и строителство на завода е сключен на 21.12.2013г.

Споделете: