Проектът на галерия „УниАрт” донесе награда на арх. Зарко Узунов

Наградата е за ярки постижения в областта на културата

Вчера, 17 септември – Денят на София,  на официална церемония в Народен театър „Иван Вазов“, кметът  Йорданка Фандъкова връчи Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.
Кметът поздрави всички творци и връчи Специалната награда за цялостно творчество и изключителни постижения в областта на културата на Милчо Левиев, музикант и композитор.

Носителите на наградите тази година са:

Област „Архитектура” – арх.  Зарко Узунов за сградата на галерия „УниАрте” на територията на Нов български университет

 Област „Литература” – Георги Господинов за книгата „Физика на тъгата”, издадена от издателство „Жанет 45”

Област „Театър” – Даниела Олег Ляхова за сценография на спектаклите „Рицар на светия дух” и „Завръщане във Витенберг”

Област „Музика” – Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров – за изключително успешен концертен сезон 2011/2012 г. под знака на 50-годишния юбилей на ансамбъла

Област „Изобразително изкуство” – Екипа на Софийска градска художествена галерия за реализирани творчески проекти през сезон 2011/2012 г.

Област „Журналистика” – Списание „Светове” за дебютна форма на културна журналистика

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика. Връчва се и Специална награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата.

Наградите се присъждат на конкурсен принцип, по една във всяка област и представляват грамота и парична награда от 2 000 лв., а за Специалната награда – статуетка и награда от 5 000 лв.

Статуетката е изработена от Георги Чапкънов и е реплика на статуята на Света София.

Споделете: