Свалят за реставрация паметника на Цар Освободител пред Народното събрание

Ремонтът ще е за около  1.5 млн. лв.

В понеделник паметникът на Цар Освободител срещу сградата на парламента в центъра на столицата ще напусне мястото си за няколко месеца, през които ще бъде извършено пълното му обновяване.

Монументът ще бъде реставриран и консервиран в лаборатория на БАН, а ремонтът ще струва около 1.5 млн. лв.

Автор на паметника “Цар Освободител” е флорентинецът Арнолдо Дзоки, създал също  паметниците на “Свободата” в Русе, на Гарибалди в Болоня и на Колумб в Буенос Айрес.

Направен е специален проект за пренасянето на фигурата на Александър Втори и коня, за да не се повреди паметникът, тежащ  общо около 5 т  при транспортирането. Докато двете фигури се реставрират, в същото време ще  се прави укрепване на паметника. После те ще бъдат монтирани отново и на място ще продължи освежаването им, площадката около монумента и декоративната метална ограда.

Ремонтът ще продължи няколко месеца, а през това време мястото ще бъде оградено със скеле, на което ще има снимка на монумента.

От общината припомниха, че паметникът не е ремонтиран, откакто е поставен преди повече от 100 г. Фигурите на императора и на коня са пострадали сериозно и при бомбардировките през Втората световна война.

Проектът за обновяване е съгласуван с Министерството на културата и НИПК. Камарата на строителите ще се включи в ремонта с пари, материали и работна ръка.

 

 

Споделете: