Силна урбанизация на района и нерегламентирани канализационни тръби са причина за свлачището на „Трифон Зарезан“ край Варна

Според специалисти превантивната дейност е най-важна, за да не се стига до подобни следствия

 

По време на откриването на международната конференция за пристанищна инфраструктура, укрепване на свлачища и брегозащита, почетният председател на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство проф. д-р Божидар Божинов заяви, че свлачището на „Трифон Зарезан” край Варна е вследствие на засилената урбанизация на района.
Допълнителен проблем са и нерегламентираните канализационни тръби от каменин в района, септичните ями и незаконното строителство.
„Всичко това е напукано, тече и вследствие на това водонасищане на терените, свлачищните процеси се активизираха”, допълни той.
Едно от най-мащабните свлачища във Варна е това на „Трифон Зарезан”, но независимо от това колко е мащабно едно свлачище, то винаги носи голяма опасност. „Ерозията и строителството носят също голяма опасност за активизирането на стари и образуването на нови свлачища. Няма сграда или съоръжение, които да нямат връзка с геотехниката, защото всяко нещо се строи върху почва. Друг проблем е и недоброто проектиране на инженерната инфраструктура”, допълни проф.  Божинов.
По отношение на изграждането на естакада на „Трифон Зарезан”, той бе категоричен, че това е добър вариант, ако се намерят достатъчно средства и ако се направи добър проект. Според него  превантивната дейност е най-важната – да няма водонасищане и пресичане на скатовете, защото това е първото нещо, което води до такива такива мащабни свлачища.

Споделете: