Стартира модернизацията на Централна жк гара София

Стойността на проекта е 62 млн. лв.

Стойността на проекта е 62 млн. лв.

Днес, 3 април, с официална церемония стартираха строителните дейности по модернизацията на Централна жп гара в столицата, в която ще бъдат инвестирани над 62 млн. лв.

На събитието присъстваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев, представители на изпълнителя ДЗЗД „Обединение ГБС-Централна гара София” и други.

„Гарата е построена преди повече от 40 години и оттогава до днес не е направен нито един съществен ремонт на приемното й здание”, каза заместник-министър Петър Киров. Той добави още, че модернизацията на Централната жп гара в София е част от последователната програма на МТИТС за усъвършенстване на интермодалността и железопътната инфраструктура.

Проект на Централна гара

„Приближаваме 60% финансово изпълнение на Оперативна програма „Транспорт. Към днешна дата са платени почти 2,3 млрд. лв. на бенефициентите”, съобщи Петър Киров.

В края на официална церемония, заместник-министър Киров постави в капсула на времето послание за бъдещите поколения, което след завършване на проекта ще бъде изложено в музея на НКЖИ.

След рехабилитацията, Централна гара София ще бъде напълно архитектурно обновена, отговаряща на изискванията за енергийна ефективност. Предвижда се подмяна на дограмата – прозорци и врати, пожарно обезопасена, инсталационно осигурена, с възможности за получаване на услуги от първа необходимост, както и такива за приятен престой на територията на приемното здание с топли и удобни чакални. До всички нива на гаровия комплекс ще се осигури достъп на лица с намалена подвижност.

Споделете: