Стартира проектът за изграждане на участъка от метрото – бул. „Цариградско шосе” –ж.к „Дружба-Летище”

От 2015 г. от центъра на столицата до летището ще се стига за 15 минути

Днес, 21 ноември, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Ивайло Московски присъстваха на официалната церемония по повод стартиране на проекта за изграждане на участъка от метрото – бул. „Цариградско шосе” –ж.к „Дружба- Летище”.

С изграждането на този участък Линия 1 ще бъде удължена с 5 км и 4  нови  метростанции.

След пускането на новата отсечка времето за пътуване от летището до централната градска част ще бъде 15-16 минути.

Строителните работи трябва да приключат в края на 2014 г., а въвеждането на трасето в експлоатация е предвидено за началото на 2015 г.

Очаква се то да бъде използвано от около 60 хил. пътници дневно.

Европейската комисия е осигурила безвъзмездно финансиране 110 млн. евро за проекта, 36 млн. евро предоставя общината, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„През 2012 г. бяха построени нови 14 км от метрото. Знаково е, че в една и съща година завършва огромен етап от строителството на метрото и започва изграждането на нова отсечка от него“, каза Фандъкова.

„Гордеем се, че проектът е интегриран и включва в себе си не само условия за модерен градски транспорт, но и изграждането на нови тротоари, осветление и велоалеи. Софийското метро е проект, който Европа дава за пример“, отбеляза Фандъкова.

В момента се разработва транспортната схема, която ще позволи в началото на следващата година да има по-добра връзка с вече изграденото метро, съобщи кметът.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че  свързвайки летището с метрото, то вече ще има съвсем друг облик и ще се превърне в интермодален транспортен център. В рамките на проекта ще се създаде железопътна платформа и ще се изгради отсечката от гара „Подуяне“ до летището.

В началото на следващата година ще започне строителството и на отклонението от ж.к. „Младост 1“ до Бизнес парка.

Очаква се това трасе на метрото да използват още 90 хил. души.

След пускането в експлоатация на втория лъч от метрото над 300 хил. души вече използват столичното метро ежедневно, като тенденцията е пътникопотокът да нараства още.

Споделете: