С до 20 минути по-бързо ще бъде преминаването край Гара Яна

Времето за влизане и излизане от столицата ще се намали с до 20 минути, както и ще се намали броя на жертвите на катастрофи с изграждането на софийския околовръстен път при Гара Яна, който е и началото на АМ „Хемус“.

 Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при вчерашната инспекция (22.01.) на строителните дейности на обекта, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Министър Павлова и  председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров инспектираха цялото трасе  с дължина около 9 км.

Стойността на строителните работи е 38.3 млн. лв.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и националния бюджет.

При нулевия километър на АМ „Хемус“ усилено се изгражда тунел под трасето. Той ще позволи безконфликтен достъп на движещите се в посока София – Ботевград  до намиращите се от другата страна на магистралата търговски обекти.

В момента трафикът се регулира със светофар за ляв завой, който при пускането в експлоатация на магистралата, ще бъде премахнат.

Съгласно актуализирания график за работа на изпълнителя и при положение, че времето се задържи добро, би било възможно обектът да бъде завършен предсрочно.

Очакванията ни са това да стане до 1 юни, когато е началото на туристическия сезон, посочи министър Павлова. По срок обектът трябва да е завършен до средата на август.

Климатичните условия позволяват на строителите и в момента да изпълняват сериозни довършителни и строителни работи по трасето, допълни регионалният министър.

Към днешна дата обектът е изпълнен на 85%. Изключение прави участък от около 500 м, върху който е разположен петролопровод. Тръбата напролет ще бъде преместена и по този начин цялото трасе ще бъде проходимо, коментира Павлова.

Споделете: