Тържествено откриват на 1 юли отсечката между Стара и Нова Загора на АМ „Тракия“

Премиерът, президентът и еврокомисар Йоханес Хаан официално режат лентата
Президентът на България Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан  ще открият на 1 юли официално първата част (между Стара Загора и Нова Загора) на отсечката от автомагистрала „Тракия“, която е съфинансирана с европейски средства.
Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.
Целият участък, който се финансира от ЕС, е общо 115 км между Стара Загора и Карнобат.
Изпълнението му ще завърши автомагистралната връзка между София и Бургас и значително ще подобри транс-европейската пътна мрежа в Югоизточна Европа свързвайки пристанищата на Черно море със сърцето на Европейския съюз.
Общата сума, инвестирана в автомагистрала „Тракия“, е 362.5 млн. евро, от които 286.2 млн. евро от Европейския кохезионен фонд, чрез който се финансират предимно инфрастуктурни проекти и проекти за околната среда.
Новата магистрала не само ще подобри сигурността по пътищата и ефективността, но и ще намали времето за пътуване средно с 47 минути и ще изведе трафика извън населените места, които досега бяха засегнати от шума и замърсяването на въздуха. За преминаването по новата отсечка, която включва десет нови моста, 19 подлеза и надлеза и 3 големи влакови прелеза, няма да се заплащат никакви такси.

Споделете: