УниКредит Булбанк е „Банка на годината 2012“ в България според списание The Banker

Главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян получи престижната награда на официална церемония в Лондон

Международното списание The Banker, част от групата на Financial Times, отличи с приза „Банка на годината 2012“ в България УниКредит Булбанк, съобщиха от пресцентъра на банката.

Най-престижната награда в банковия сектор беше връчена по време на официална церемония в Лондон на 28.11.  на главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк – Левон Хампарцумян и на главния оперативен директор на банката Андреа Казини.

Българската банка повтори успеха си от 2011 г., въпреки че европейската икономика продължи да се влошава, отбелязва списание The Banker.

УниКредит Булбанк подобрява основните си показатели и се представя по-добре от пазара като цяло. Възвръщаемостта на собствения капитал на банката е нараснала до 12% при 9.3% през 2010 г. Нетната печалба на най-голямата българска банка се е увеличила с 42.7% през 2011 г., а година по-рано ръстът е бил 18.5%, посочват още в мотивите си от престижното финансово издание.

„Изминалата година беше пълна с предизвикателства, като основните трудности бяха свързани с повишаване на конкуренцията и трудната икономическа среда“, коментира Левон Хампарцумян. Той каза още, че през следващата година с цел повишаване на удовлетвореността на клиентите УниКредит Булбанк ще продължи да инвестира в развитието на електронните канали за банкиране, както и в развитието на човешките ресурси.

Към 30 септември 2012 г. печалбата на УниКредит Булбанк достига дял от 30.7% от печалбата на банковия сектор в България. Нетната печалба на банката възлиза на 154.6 млн. лв.

През изминалата година УниКредит Булбанк затвърди лидерската си позиция на пазара по размер на активи, депозити, кредити и корпоративно и инвестиционно банкиране.

На годишните си награди през тази година списание The Banker определи най-добрата банка в 149 страни и връчи 5 регионални приза.

От класацията обаче бяха изключени Гърция и Кипър заради проблемите и негативните ефекти най-вече с гръцкия дълг. Исландия и Ирландния също все още не участват в престижния конкурс.

Наградите „Банка на годината 2012“ се връчват на тези финансови институции, които се справиха с предизвикателствата в една изключително динамична и нестабилна икономическа среда, показаха иновативност, ефективност, добро управление и допринесоха за развитието на своите клиенти и на икономиките, в които работят, обясниха още от The Banker.

Споделете: