Цялостното изграждане на АМ „Струма“ е основен приоритет за правителството

Проведе се дискусионен форум за проектирането на пътната част на Лот 3 от АМ „Струма“

Проведе се дискусионен форум за проектирането на пътната част на Лот 3 от АМ „Струма“

Основен приоритет за правителството през новия програмен период на ЕС е изграждането на Лот 3 на АМ „Струма“, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която откри Дискусионен форум за проектиране на пътната част на подучастъците на  Лот 3 на АМ „Струма” в УАСГ.

Министърът подчерта, че Лот 3, който преминава през Кресненското дефиле, е най-тежкият и труден участък от строителството на магистралата, заради необходимостта от изграждане на 15-километров тунел, който ще е най-дългият шосеен в Европа и втори по дължина в света. Съоръжението ще е с две тръби, с по две ленти във всяка посока. Общата дължина на Лот 3 е около 65 км и е с прогнозна стойност от 1.7 млрд. лв. За цялостното завършване на магистралата са осигурени средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Десислава Терзиева обясни, че Лот 3 на магистрала „Струма“ е разделен на три подучастъка. Първият – от Благоевград до Крупник е с дължина от 21 км, където също ще се изгражда тунел с дължина от 2 км до село Железница. Прогнозната стойност на пътя, без тунела, е 150 млн. лв., а подземното съоръжение ще струва 200 млн. лв.

Лот 3.2 – между Крупник и Кресна, където ще се строи най-дългият тунел, е с дължина 22 км и е с индикативна стойност 1.1 млрд. лв. Съоръжението ще е на около 30 м дълбочина, съобразено с геологията и ще влиза откъм Крупник преди навлизането на Кресненското дефиле и излиза западно, след Кресна. Планира се изграждането на напречни връзки между тунелите за пешеходци, както и на напречни връзки за навлизане на коли между двата тунела.

Последният подучастък Лот 3.3 е между Кресна и Сандански и е с дължина от 23 км. Предвижда се строеж на 2 пътни възела, шест надлеза и подлеза и десет моста с обща дължина от около 1 км. Прогнозна цена е 200 млн. лв.

Терзиева каза, че тази година и най-късно в средата на следващата ще се обявят търговете за изграждане на отделните участъци от Лот 3 на АМ „Струма“.

Регионалният министър заяви, че се планира строителство на 8 съвременни площадки за отдих през 15 – 20 км. По 20-25 дка ще бъдат отделени от магистралата, където бизнесът ще има възможност да изгради бензиностанции, места за хранене и др.

Предвидено е и изграждането на 3 хеликоптерни площадки, за да може в случай на необходимост да се предприеме спешна евакуация, да се осигури бързо транспортиране на пострадали, както и на медицински екипи. Ще бъде обособен контролен център, който ще обслужва двата тунела и магистралата. Центърът е на площ около 40 дка и там ще са разположени машините за зимно поддържане, линейки, пожарни, камери за наблюдение и др.

Споделете: