1 милиард лева за държавата от 10 концесионирани инфраструктурни обекта

Днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обяви на форум за развитието на чуждестранните инвестиции в транспорта, логистиката и машиностроенето, че според досегашните разчети,  концесионираните до момента десет инфраструктурни обекти ще донесат на държавата инвестиции от около един милиард лева.

Сред концесионираните обекти са двете летища във Варна и Бургас, които въпреки трудностите в началото, вече имат изградени летищни терминали и нови писти, посочи Московски. Той каза, че се подготвят концесионни процедури за няколко много важни обекти, които могат да привлекат чуждестранни инвестиции, като един от тях е Летище София, пише БТА.

По думите на министъра на транспорта за предоставяне на концесия се подготвят и летищата в Пловдив, Русе и Горна Оряховица, както и пристанищата в Бургас, Видин, Русе и Лом. За предстояща концесия се подготвя и пристанище „Варна“, започнали са подобни процедури и за няколко железопътни гари, обяви Московски. Възлагаме големи надежди на приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ – един от ключовите елементи в плана за преструктуриране на железниците, каза министърът.

Той посочи, че като част от ЕС, страната ни може да се възползва от европейско финансиране в сферата на транспортните коридори.

Общите инвестиции, предвидени до края на програмния период – края на 2014 г., са малко над два милиарда евро, посочи Московски. Той отбеляза също, че се търси решение за развитие на инфраструктура, която не може да се възползва от еврофинансиране. Разглеждат се възможностите в този случай да се приложи механизмът на публично-частните партньорства, добави министърът.

 

Споделете: