100 години от построяването на филиал „Иван Вазов“ на УниКредит Булбанк

Специални промоционални предложения до края на ноември за клиентите на филиала

100 години от построяване на сградата на филиал „Иван Вазов“ отбелязва  УниКредит Булбанк.

Сградата е паметник на културата и е забележителна със своята архитектура и история. Тя е завършена през 1912 г. по проект на архитект Никола Лазаров, като е строена за тогавашната Централна кооперативна банка.

Сградата е обявена за архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение в брой 40 на държавен вестник от 1978 г.

 

Сградата е впечатляваща не само отвън, но и отвътре. Истинско произведение на изкуството е резбованото бюро в директорския кабинет, на което е работил и известният български банкер Атанас Буров. В момента бюрото се ползва от Александър Кръстев, главен риск директор на УниКредит Булбанк.

Първоначално сградата на улица „Иван Вазов“ 1 е била изградена на 3 етажа. В началото на 20-те години на XX век е започнало нейното надстрояване, което е реализирано от архитектурно бюро „Ничев & Фингов & Апостолов“.

Богато орнаментираните гипсови тавани са сред най-ценните елементи на сградата.

Според документи, съхранявани в Националния институт за паметниците на културата,  на втория етаж интерес представляват помещенията, които в миналото са били заседателна зала и кръгъл кабинет. В тях и до днес са запазени орнаментите по таваните и профилната ламперия.

В коридорите представляват интерес скулптурните елементи около главното стълбище и гипсовите тавани.

В сградата на ул. „Иван Вазов“ 1 освен тогавашната Централна кооперативна банка, са се помещавали още Биохим и ТБ Сердика.

Интересен факт е, че имало период от време преди Биохим и Сердика да се слеят през септември 1995 г., когато двете банки са използвали заедно сградата. ТБ Сердика е използвала частта с входа от ул. „Иван Вазов“, а Биохим входа с частта с входа от ул. Раковски.

В началото на XX век българските банкови институции са полагали основите на своя имидж и репутация и именно поради тази причина сградата е символ на икономическа мощ, благодарение на достолепния си класически образ.

През годините са правени много ремонти и частични вътрешни преустройства, но те са били извършвани по начин, целящ да съхрани запазените елементи на интериора на сградата с архитектурно-художествена стойност и в същото време да продължи пълноценно да се използва за нуждите на банков клон.

По случай 100 години от построяването на сградата на филиал „Иван Вазов“,  новите клиенти на банката ще получат безплатно за първите три месеца разплащателна сметка, дебитна карта към нея и Булбанк Онлайн.

Настоящите клиенти също могат да се възползват от офертата като увеличат своя депозит в банката с минимум 1000 лв.

При всеки нов кредитен продукт (потребителски кредит, ипотечен кредит, овърдрафт и кредитна карта), клиентите ще получат ваучер за пазаруване в магазини Office One Superstore на стойност 30 лв.

Промоционалните предложения важат само за филиал „Иван Вазов“ до края на месец ноември.

 

Споделете: