29 изложби на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012

Над 20 изложби ще бъдат открити от 19 до 26 ноември по време на предварителната програма на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012

Камарата на архитектите в България участва в тазгодишното издание с изложбата Детайли от живота на архитектурата. Поводът е  75-годишнина на Камарата, а изложбата е  разположена  вдясно от централния вход на НДК.

На 22 табла ще бъдат показани детайли от сгради в София от различни периоди и архитектурни стилове, които много често хората подминават, без да се вгледат и да ги оценят. От 23 ноември посетителите  ще могат да участва  в игра с томбола. В нея всеки желаещ да участва ще получи лист със снимки на детайли от забележителни сгради в София и карта с маршрута, по който може да ги открие.

В Галерия Алма Матер (СУ „Св. Климент Охридски“) до 2 декември може да бъде разгледана изложбата Urban Art Therapyя, организирана съвместно с Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“.

Експозицията изследва възможностите за превръщане на негативните градски зони в алтернативни пространства за артистична изява и представя проекти и реализации на художествени намеси на студенти и ученици в областта на изкуството.

Целта е да се потърсят различни варианти за използване на средствата на изкуството и културата като „терапия“ за „болните градски зони“, която фиксира общественото внимание към конкретни проблемни места, а в същото време дава варианти за решения извън ежедневната конвенционалност.

Във VIVACOM Art Hall  вече е подредена изложбата Преглед на букурещката архитектура, организирана по инициатива на КАБ и Anuala de Architectura Bucaresti (ежегоден архитектурен симпозиум).

Изложбата представя румънската архитектура и няколко български проекта, наградени на Националния преглед на архитектурата 2012, организиран от САБ.

От 20 ноември ще бъде открита изложба Нова визия за площад „Славейков” (20.11 – 27.11) в Централен дом на архитекта (ул. Кракра 12), която представя резултатите от конкурса, проведен от Съюза на архитектите в България.

Темата на конкурса – как площад Славейков в София може да стане по-притегателно за хората място, е не само формалното площадно пространство, но и обществената полемика да има или не книжен пазар там, как да осмислим историческото минало на площада и какво да правим с боклука. Победителите от конкурса ще бъдат обявени в 18:00 часа същия ден.

На 21 ноември  програмата продължава с представяне на изложба Световно културно наследство на ЮНЕСКО в Германия (19.11 – 02.12) от 18:00 часа в Столична библиотека.

Изложбата представя снимки на 19 подбрани обекта от списъка на UNESCO за Германия. Сред представените обекти са сградите на Баухаус във Ваймар и Десау, индустриалният комплекс Цолферайн в Есен от златната епоха на Рурската област и експериментални жилищни квартали в Берлин от зората на модернизма (1910-1933).

Забележителен е фактът, че в немския списък на защитените обекти на UNESCO съжителстват безпроблемно утопичен парк от 19 век (Muskauer Park), катедрали, въгледобивни мини и заводи,  и класически Баухаус модернизъм. Изложбата се провежда по инициатива на посолството на Германия в София в партньорство с немската UNESCO World Heritage Sites Association.

Същият ден (21 ноември) от 19:00 часа във VIVACOM Art Hall ще се състои представянето на премираните резултати от Е-конкурс за устойчива архитектура в България, които може да се види като изложба (23.11-02.12) във фоайето на зала 6 на НДК. С цел утвърждаване на устойчивата архитектура в България Камара на Архитектите в България организира конкурса за за трета поредна година.

На 26 ноември, в деня на откриването на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012, ще се състои и официалната церемония по награждаването на победителите.

В четвъртък, 22 ноември, от 19:00 часа в Институт Сервантес кураторът Джакобо Гарсия-Герман ще представи изложбата Мадрид: културни колажи, (22.11 – 02.12).

Сред включените обекти са Caixa Forum, бившата електроцентрала в стария град, трансформирана от Herzog & de Meuron в културен център; Conde Duque, казарми от 18 век, в които в момента се помещават няколко галерии и музей за съвременно изкуство; Matadero Мadrid, стара кланица, превърната в арт-център, окуражаващ всякакви експерименти; Campo de la Cebada, площад, на който се случва какво ли не и много други.

В петък, 23 ноември, в 17:00 часа в Чешки културен център ще бъде открита изложбата Комплекс Албена (23.11 – 29.11), дело на Катерина Дръжкова (Чехия). В този експеримент авторката систематично събира десетки пощенски картички от курорта Албена и въз основа единствено на информацията от тях, създава пространствен (3D) макет на курорта.

Трансформирай паметника пред НДК (23.11 – 02.12) – така се казва изложбата, която ще представи проектите от едноименния конкурс, организиран от Трансформатори в опит да се отвори дискусия как паметникът може да се използва и да остане част от София, без да е необходимо разрушаването му.

Акцентът на конкурса пада не върху реализирането на идеята, а върху концентриране на вниманието около това проблематично място и разкриването на потенциала му.

В събота, 24 ноември,  в 18:30 ч., отново като изложба ще бъдат представени резултатите от работилницата на Envitecture и SAW 2012 Кремиковци – и след него?, която се проведе в края на септември в Лабораторията за градски дизайн в УАСГ.

Участниците в работилницата търсят отговори на няколко въпроса, които стоят пред общината и бъдещите собственици на металургичния соцгигант –  какво се случва след края на един завод?

И най-вече: как може той да се използва в бъдеще?

Цялата програма може да видите ТУК!

Споделете: