Български проекти с номинация за международния конкурс на Винербергер – Brick Award 2020

В навечерието на 200-годишниния юбилей на компанията се проведе българското издание на престижния форум

За трети пореден път Винербергер ЕООД отличи родни архитекти за техни проекти, проектирани и реализирани с керамични тухли. Победителите ще представят страната ни в престижния архитектурен международен конкурс Wienerberger Brick Award.

Целта на форума е да отличи в световен мащаб най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката.

Официалната церемония, на която бе обявена селекцията на архитектурни проекти от България, се проведе на 4 април в Сан Стефано Плаза в столицата.

Жури в състав: Председател – арх. Тихомир Казаков, SGI и Членове: Ренета Николова, главен редактор на в. “Строител“ и арх. Николай Иванов, архитект-консултант при „Винербергер“ ЕООД избра българските финалисти и победители, които ще продължат в надпревата на международно ниво.

На церемонията с водеща актрисата Даяна Хаджиева, популярна с участието си в сериала „Скъпи наследници“, присъстваха водещи български архитекти, както и ръководството на Винербергер в лицето на инж. Цанко Милaнов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани.

Тази година българските архитекти представиха общо 30, при това много разнообразни проекти – както еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, нискоенергийни къщи, така и и обществени сгради, ваканционен комплекс, манастир, болница и детска градина, които бяха изложени на вниманието на гостите в специална изложба.

Задачата на журито бе доста сложна, защото трябваше да избере само три проекта. Тази година се излъчи и специална награда за един особено различен проект , която получи арх. Пламен Русев за проекта „Желато и лате“.

Проектът „Преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“, гр. София, на проф.д-р инж.арх. Пеньо Столаров получи трета награда.

Втора награда бе присъдена на  проекта „Еднофамилна жилищна сграда, гр. Плевен“ с арх. Стефан Шекеров. Наградата връчи инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер.

Голямата награда журито отреди на  арх. Светослав Станиславов за неговия проект A3 Advanced Architecture Apartments. Тя беше връчена лично от г-н Цанко Миланов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани – България, Македония, Косово и Албания.

Българските архитектурни награди преминаха тази година под специален знак: отбелязването на 200 години от създаването на Винербергер – 200 години на изключителна история.

На събитието бе представено и специално видео, което компанията подготви за своята вековна история. Гостите изгледаха с интерес филма, проследяващ знаменателни моменти от развитието на Винербергер през различните превратности на живота и показващ как компанията е устояла през всичките тези години, за да бъде днес една от най-големите в своя бранш.

…………………………………………..

За Wienerberger Brick Award:

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от Винербергер през 2004 г. Чрез престижния конкурс се изтъкват естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура.

Над 300 архитекти от цял свят се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 32 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други.

Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2020-та г. във Виена.

Още за конкурса можете са научите ТУК!

…………………………

За Винербергер:

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 200 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.

Още информация ТУК!

Споделете: