3 български проекта ще участват в надпреварата на международния конкурс Wienerberger Brick Award 2018

38 проекта на водещи архитекти от цялата страна се включиха в предварителния етап
Церемонията по награждаването на победителите в българската селекция за Wienerberger Brick Award 2018 се състоя неотдавна – на 5-ти октомври в Гранд Хотел София, зала Триадица.
Организаторът на световния архитектурен конкурс Винербергер АГ (Виена) отличава най-креативните керамични решения в архитектурата, като вчера се проведе церемония по награждаване на победителите в българската селекция.
Награждаването е резултат от предварителния етап, в който участие взеха над 38 проекта на водещи архитекти от цялата страна. Те представиха своите реализации, в които водещият критерий е приложението на керамиката като строителен материал.
Сред гостите на събитието имаше редица уважавани от сферата професионалисти, медии и специални гости. Всички бяха приветствани от управителя на Винербергер – инж. Цанко Миланов. В своя поздрав той не пропусна да отбележи:
„Модерността на архитектурата не се свежда само до употреба на иновативни материали и оборудване, но и най-вече до това сградата да се вписва в заобикалящата среда и по възможност да бъде съобразена с контекста на материалите, от които е изградена. Керамиката без съмнение ще остане основен строителен материал, а примерите от България и от света ни показват, че тя е не само традиционен, но и много модерен материал, който само въображението може да ограничи!“
Инж. Петър Петров – Мениджър продукти и продажби във фирмата добави:
Две са отличителните черти на този конкурс. Първо – за разлика от повечето комерсиални конкурси, тук няма условие това да са продукти произведени от организатора на конкурса, в случая Винербергер. Второто е пълната независимост на журито от организаторите.“
Накрая архитект-консултантът на фирмата – арх. Николай Иванов, връчи наградите на победителите и изрази надеждата за още по-големи успехи:
„През годините в Brick Award често е имало българско участие на финала. Вярвам, че и занапред ще спазим тази традиция и ще имаме представители в архитектурния алманах „Brick“, а защо не и победители. Повишаването на качеството на проектите в България e тенденция, така че се очаква да сме все по-конкурентоспособни.“
Тримата победители бяха удостоени със статуетки, грамоти и специални награди.
Третата награда тази година беше отредена за проекта „Разширяване на туристически комплекс – “Лифт – гр. Сопот” на арх. Невена Русева и арх. Пламен Русев. Те получиха рядка колекция от пълния комплект с книги Brick Award, издавани от началото на конкурса до сега.
Втората награда отличи проекта „Ресторант в Белоградчик“ на арх. Ивайло Петков със СПА уикенд за двама в хотел Дипломат Плаза.
А големият победител – проектът „Къщата и планината“ на арх. Мария Давчева и арх. Орлин Давчев от студио Миодизайн получи и голямата награда Уикенд във Виена на стойност 1 000 лв.
Освен наградите от локалния конкурс Wienerberger Brick Award, победителите получават и възможността да представят България в международния конкурс, който ще се проведе във Виена догодина.
Още снимки от събитието можете да видите ТУК!

Споделете: