ЕК отпуска 18 млн. лв. за отчуждителните процедури на Северна скоростна тангента

 До края на месеца се очаква частично да бъдат възстановени спрените средства по ОП „Регионално развитие“

1

Днес, 9 декември, по време на ХV-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013г., състояло се в Пловдив. министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че Европейската комисия отпуска 18 млн. лв. за извършване на отчуждителните процедури на Северна скоростна тангента. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

„Добрата новина е, че имаме уверението на Европейската комисия, че по Оперативна програма „Регионално развитие“ можем да получим около 18 млн. лв. за извършване на отчуждителните процедури по трасето на бъдещата Северна скоростна тангента“. За отчуждения по проекта бяха предвидени 25 млн. лв. от държавния бюджет и тази стъпка е глътка въздух за страната ни“, обясни регионалният министър.

На комитета за наблюдение Лиляна Павлова съобщи, че до края на месеца частично може да бъдат възстановени спрените средства по Оперативна програма „Регионално развитие“, а през януари, следващата година и изцяло възстановени. Анализите на екипа на Управляващия орган на ОПРР показват, че има 25 високо рискови проекта по програмата, към момента, на обща стойност 370 млн.лв. Затова се предвижда подготовката на списък с резервни проекти за 280 млн.лв., които са в готовност и към които може да бъдат пренасочен средства от програмата, за реализирането им на мястото на рисковите проекти, за да не бъде изгубено европейското финансиране.

„2014 г. беше година на предизвикателства, сложна и тежка, както за екипа на програмата, така и за бенефициентите, които усетиха всеки проблем и бяха потърпевши от спирането на средствата“, подчерта министър Павлова. Тя увери, че усилията на правителството в последните дни са насочени към максималното разплащане на средства по проекти по ОПРР, за да се минимизират загубите на европейския финансов ресурс. Затова министърът апелира към общините за максимално бързо сертифициране и разплащане по проектите, за да не бъде загубено европейското финансиране./предвидения фин.ресурс/.

Към момента от общия бюджет на програмата – около 3 млрд.лв., 75% са разплатените средства по текущи проекти, стана ясно от думите на министъра.
„Освен усилия за максималното усвояване на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013г., днес полагаме основата и на новата оперативна програма „Региони в растеж“, по която работим активно за приемането на правилата за действие и управление на програмата“, обясни регионалният министър. По думите й, трябва да се направи всичко възможно, така че и следващата година да не се окаже нулева за усвояване на европейския финансов ресурс.

„Надявам се в началото на следващата година да бъде одобрен окончателният вариант на новата програма, за да могат бенефициентите да подготвят и кандидатстват с проекти за финансиране по новата програма“, подчерта министрът. „При добра координация и мобилизация на институциите можем да направим така, че 2015 г. да не бъде нулева за усвояване на средства по програмата“, заяви още Павлова.

В посока подобряване условията за бенефициентите за кандидатстване по новата програма е и стъпката, която правителството предприема за въвеждането на типова документация и типови договори, в рамките на закона за обществените поръчки, по видовете процедури – за възлагане на строителство, доставка, строителен надзор.

„Основните критики по проектите, от досегашния програмен период е, че методиката, която е прилагана, към момента, няма точни показатели и критерии и е в голяма степен субективна“, уточни министърът. Но с въвеждането на типовата документация ще сме сигурни, че и в самите договори с изпълнителите няма да има дискриминационни условия, а това в голяма степен ще намали обжалванията при избор на изпълнители, както и ще намали и финансовите корекции по проекти“, заключи Лиляна Павлова.

Споделете: