Инспектираха ремонтните дейности на Женския пазар в столицата

За първи път се изграждат подземни контейнери за боклук

Провериха ремонта на Женския пазар

Днес, 9 юни, кметът на София Йорданка Фандъкова провери хода на ремонтните дейности на знаковия за столицата Женски пазар, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Ремонтът на „Женския пазар” променя облика на мястото от непривлекателно, като целта е да се превърне в интересно градско пространство за пазар и култура. Проектът за реконструкцията е обсъждан многократно с гражданите, с инициативния комитет. Това е граждански проект и участието на гражданите е съществено. Това каза днес кметът Фандъкова при инспекцията  на ремонта, която се осъществи в присъствието на зам.-кмета Мария Бояджийска, на кмета на района Савина Савова, председателя на Съвета на директорите Маргарита Александрова, директора на „Пазари Възраждане” Николай Георгиев.

19

Най-трудната част от реконструкцията беше реконструкцията на подземната инфраструктура.
Пилотно на пазара се изпълняват подземни контейнери за боклук, които са 12 броя с обем от 1 кубик и 4 броя с обем от 3 кубика. На определени места ще има по два контейнера за разделно събиране на отпадъците. Ще се се предвиди обозначение на български и на английски.

До края на годината във всички райони на София трябва да има съдове за разделно събиране на отпадъците. За първите три месеца на 2014г. около 1500 тона са събрани разделно отпадъци, което е с 44 тона повече от миналата година. В това количество са и 125 тона отпадъци от пилотните райони „Овча купел” и „Кремиковци”.

Реконструкцията на „Женски пазар” в частта от ул. „Кирил и Методий“ до ул.“Екзарх Йосиф“ се извършва със средства по инициатива “Джесика“. Стойността на ремонта е 8,2 млн.лева с ДДС и това е първият осъществен проект за София заедно с ФУГРС – Фонд за устойчиво градско развитие на София.

Извършена е цялостна подмяна на ВиК мрежата, като беше една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век, обслужвала не само пазара, но и целият квартал наоколо. Извършена е и подмяна на ел мрежи и е изградено ново улично осветление.

По проекта се изпълнява подмяна на настилките, изграждане на 90 нови търговски обекта, общо 7 сгради, както и галерия, заведение за хранене, кафене.

Ще се изграждат детска площадка и градини с озеленяване,  зони за отдих с пейки и чешми.

Споделете: