VELUX излъчи 10-те регионални победители в международния си конкурс IVA 2016!

„Светлината на бъдещето“ е основната тема на тазгодишното издание на конкурса

23-1

Международният конкурс International VELUX Award (IVA) се провежда на всеки две години като израз на непрекъснатия стремеж на VELUX Group да установи и поддържа връзки с професионалистите от строителния бранш от цял свят, в това число с архитекти, техните професионални организации и архитектурните учебни заведения.

От първото си издание през 2004 г., International VELUX Award се превърна в най-голямата по рода си надпревара за млади архитекти, които на този форум имат възможност да споделят идеите си за сградите на нашето бъдеще. Досега през годините в него са взели участие над 5000 студенти от повече от 80 страни и са представени близо 4,000 проекта на тема „Светлината на бъдещето“.

И тази година конкурсът International VELUX Award предизвика студентите по архитектура от цял свят да демонстрират знанията си за дневната светлина като източник на енергия, светлина и живот. Mеждународно жури, след двудневно заседание в Копенхаген, излъчи десетте регионални победители с най-вдъхновяващите проекти по темата.

Избраните проекти показаха задълбочени познания на студентите за дневната светлина и демонстрираха на практика как тя може да се използва в архитектурата за създаване усещане за пространство.

Победителите представиха креативните решения, интегрирани в градска среда и гъсто населени райони и по този начин демонстрираха отговорното си отношение към природата и обществото. В проектите бяха показани множество разнообразни аспекти на дневната светлина – от светлината като символ на духовността до създаването на методи за възприятието й от незрящите хора.

„Въпреки, че стимулираме студентите да бъдат креативни и да разгледат всеки аспект на дневната светлина, ние много често оставахме изненадани от новите взаимодействия на дневната светлина, които те откриват чрез любопитство, експериментиране, моделиране и прилагане на иновация“, казва Пер Арнолд Андерсен, председател на конкурса International VELUX Award.

Петимата регионални победители в категория Сгради са:

Африка: Shelter. Light на Фатай Осундиджи, Еманюел Айолото от Нигерия

Победител в категория Сгради - Африка

Северна и Южна Америка: No parking. Let there be light на Ензо Пиеро Вергара Ваксиа от Чили

22

Азия и Океания: Redistribution of Light на Куанг Хюн Лий, Хайок Сан Куан, Ю Мин Парк от Република Корея

Победител в категория Сгради Азия и Океания

Източна Европа и Близкия Изток: Light Scattering Window на Камил Гловацки, Марта Совинска, Лукаш Газка на Полша

Победител в категория Сгради Източна Европа и Близкия Изток

Западна Европа: Ceremonial Room Copenhagen на Ескилд Педерсен от Дания

Победител в категория Сгради Западна Европа

Петимата регионални победители в категория Проучвания на дневната светлина са:

Африка: Light and Shadow на Ахмед Зоргуй, Ала Еддин Ноуми от Тунис

Победител в категория Проучвания на дневна светлина Африка

Северна и Южна Америка: Automated Blind Study на Амир Незамдоост, Ален Махич, Малак Модареснежад от САЩ

Победител в категория Проучвания на дневна светлина Северна и Южна Америка

Азия и Океания: Light for the blind by Джафенг Ли, Ченлу Уанг, Гуидинг Уао, Джибей Уанг, Лушан Ао, Шаоки Чен и Джавен Ли от Китай

Победител в категория Проучвания на дневна светлина Азия и Океания

Източна Европа и Близкия Изток: A quenchless light на Анна Анронова от Русия

Победител в категория Проучвания на дневна светлина Източна Европа и Близкия Изток

Западна Европа: Hammershøi’s Grammar на Николас Шурей от Дания
Победител в категория Проучвания на дневна светлина Западна Европа

В състезанието участваха бъдещи изтъкнати архитекти от 57 държави, които представиха близо 600 проекта, плод на креативните им изследвания на тема дневната светлина.

Регионалните победители в конкурса за студенти по архитектура International VELUX Award ще представят своите работи в състезание за две от отличията на Световния архитектурен фестивал в Берлин на 18 ноември 2016. Церемонията ще се предава на живо на http://iva.velux.com.

Заседание на журито

Журито на конкурса: Омар Ганди, Кристин Мъри, Збигнев Ресзка, Франческо Веенстра и Пер Арнолд Андерсен, се срещнаха в Копенхаген, за да разгледат отблизо 600-те подадени проекти от 57 държави и съгласуваха десетимата победители.

„Наистина сме вдъхновени от проучванията на студентите от цял свят на тема дневна светлина. Конкурсът е създаден с цел да ги подтикне да творят и работят с нея и тазгодишните участници показаха задълбочени познания за обществените, социологическите и екологичните й измерения в заобикалящата ни среда“, каза Пер Арнолд Андерсен от VELUX Group.

Светлината на Бъдещето

Основната тема на конкурса International VELUX Award 2016 е „Светлината на бъдещето“. Конкурсът се стреми да вдъхнови студентите по архитектура да преосмислят използването на слънчевата светлина като основен източник на енергия и светлина и да им обърне внимание за големия й принос в подобряване здравето и добрия тонус на хората, които живеят и работят в затворени помещения.

Още информация за конкурса на: www.facebook.com/internationalveluxaward

За VELUX Group

75 years VELUX logoВ продължение на 75 години VELUX Group създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци, както и набор от декоративни и слънцезащитни продукти, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни системи за домашна автоматизация.

Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние работим в световен мащаб – имаме продажби и производство в повече от 40 страни и около 9,500 служители по целия свят. VELUX Group е собственост на VKR Holding A/S, акционерно дружество, изцяло притежавано от фондации и семейство.

За повече информация: www.velux.com.

 

Споделете: